E important si cum mancam

Nutritionistii spun ca atunci cand mananci, trebuie sa o faci constient si sa fii atent la fiecare inghititura
 
<p>
Nu citi si nu te uita la televizor in timp ce mananci! Mesteca bine mancarea! Acestea nu sunt sloganuri, ci reguli pentru o masa sanatoasa pe care putini dintre noi le mai asculta. De ce este important felul in care mancam?
Se discuta foarte mult despre ce ar trebui sa mancam si mai putin despre felul in care mancam. Obiceiurile alimentare s-au schimbat in ultimii 50 de ani. Mesele in familie in care singurul lucru care distrage atentia de la mancat este conversatia sunt desuete. Conform unui sondaj de opinie realizat de CBS News, desi peste 70% dintre familiile americane iau mesele impreuna, o fac adesea acompaniati de televizor, calculator, telefon, ziare etc. (33% din totalul famliilor intervievate). Obiceiul de a manca in fata televizorului este raspandit si la noi, desi mai avem pana sa ajungem la consumul asa numitelor “TV dinners” pe care nu trebuie decat sa le bagam in microunde si sa ne pregatim telecomanda.
Multitasking-ul in timpul mesei, fie ca vorbim de uitatul la televizor sau cititul unei carti, nu este insa recomandat. Specialistii sustin ca atunci cand mananci, trebuie sa o faci constient si sa fii atent la fiecare inghititura de mancare. Conform studiilor, mancatul in fata televizorului este asociat cu cresterea frecventei meselor – mancam mai des atunci cand o facem in fata televizorului, si cu obezitatea, in special la copii.
Uitatul la televizor sau alte activitati ce nu au de a face cu masa te distrag de la ceea ce faci si te impiedica sa te bucuri de mancarea din farfurie. Conform unui studiu realizat de Scoala de Psihologie a Universitatii din Birmingham, un pranz in timpul caruia mananci constient, in loc sa te concentrezi pe altceva (TV, ziar) sau sa te gandesti la altceva, diminueaza consumul ulterior de alimente pe durata aceleiasi zile. Astfel, persoanele care sunt atente la ce si cum mananca in timpul pranzului, vor avea nevoie doar de o gustare frugala dupa-amiaza.
Respecta orele de masa si mananca linistit, asezat la masa, nu in picioare si nu in masina. Daca esti atent la ceea ce faci, nu esti distras si nu esti pe fuga, scad sansele sa mananci mai mult decat ai nevoie. Aici este important sa retinem ca mancarea trebuie mestecata bine inainte de a fi inghitita. Medicii recomanda ca fiecare bucatica sa fie mestecata de 20-25 de ori pentru a ajuta procesul de digestie. In plus, daca mesteci bine mancare inseamna ca mananci intr-un ritm mai lent si te saturi mai usor. Dureaza in jur de 15 minute pentru ca mesajul ca stomacul este plin sa ajunga la creier. Daca mananci repede, in cele 15 minute vei depasi, cu siguranta, necesarul de alimente.
</p>
Vote it up
155
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza