Durul din echipa

Raed Arafat, palestinianul care a ajuns in conducerea Ministerului Sanatatii, a dovedit ca oamenii pot avea incredere in el   
 
<p>Orice discutie ai incepe cu el, orice subiect ai aborda, nu trece prea mult timp si auzi deodata, cuvantul „urgenta“. In proportie de 98%, viata lui Raed Arafat se invarte in jurul acestui cuvant. Si asta de mai bine de 20 de ani, de cand, ca medic rezident, s-a inscris in plutonul celor care lucrau in medicina de urgenta, la spitalul din Targu-Mures.

De atunci, viata lui nu a avut decat un singur traseu cu un singur tel: acela de a dezvolta in Romania un sistem de preluare si rezolvare a urgentelor medicale cat mai performant. O facea cand era un simplu medic neplatit, o face si acum, ca subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii. Raed este un palestinian care a reusit sa castige inima romanilor, tocmai pentru ca le-a demonstrat ca sunt si oameni care au putere si carora chiar le pasa.

L-am intalnit in biroul lui plin de trofee, intr-o zi agitata, in care se schimba din nou ministrul Sanatatii. Totusi, in regim „de urgenta“, a gasit timp sa ne raspunda la intrebari.

Reader’s Digest: Este sistemul medical romanesc in criza. Vedeti luminita de la capatul tunelului?
Raed Arafat: Daca masurile de reforma continua si daca sistemul si personalul din sistem vor intelege ca trebuie gasite solutii pentru ameliorarea serviciilor, da, vad lumina de la capatul tunelului. Sunt multe aspecte. De exemplu, avem foarte multe cazuri care ajung in spitale si care, in multe tari, se trateaza in ambulatoriu. Deci e o problema de a accepta anumite lucruri, e o chestie de mentalitate.

RD: Ne confruntam cu un exod al medicilor. Pe noi cine o sa ne mai vindece?
RA: Intr-adevar, este un exod. Totusi, in sistemul de urgenta, in ultimii trei ani nu avem o scadere a numarului medicilor, ba chiar avem o usoara crestere. Fata de 2009, cand aveam 535 de medici in unitatile de primiri urgente finantate de Ministerul Sanatatii, in 2011 avem peste 680. Dar, da, anumite categorii de medici pleaca. Asa este.

RD: Ce ar trebui facut pentru ca medicii si asistentii sa nu mai doreasca sa lucreze in afara?
RA: Este vorba de o abordare cu mai multe solutii. Trebuie sa facem activitatea pentru medicii respectivi mai atractiva, trebuie umblat intr-o forma sau alta la veniturile lor, dar nu cred ca trebuie sa ne gandim vreodata ca putem sa platim astazi cum se plateste in Germania sau SUA. Totusi, trebuie sa oferim, mai ales medicilor tineri, anumite chestii care sa-i atraga. Vrei sa angajezi medicul tanar la tine, atunci ii oferi un apartament, o locuinta de serviciu, ii acoperi anumite cheltuieli. Asa intr-adevar il atragi sa ramana si sa faca treaba. Multi medici pleaca pentru ca nu pot sa-si dezvolte cariera aici, pentru ca nu avem cultura de a sprijini tineretul. Noi inca
auzim de situatii in care rezidentii nu sunt lasati sa lucreze corect. Un rezident de chirurgie in orice tara are obligatia sa faca anumite proceduri, anumite manevre. Noi avem aceste obligatii, dar nu intotdeauna sunt respectate. Si atunci, normal, unii dintre rezidenti vad o sansa mai buna plecand in alta parte unde  sunt lasati sa se pregateasca si sa ajunga cineva la o varsta mult mai
tanara decat daca ar sta la rand in Romania, ca sa ajunga cineva cand au 50 de ani.

RD: Dumneavoastra de ce ati ales sa ramaneti aici?
RA: Pentru ca fac ceva. Si fac ceva in care intr-adevar cred si-mi place si consider ca este foarte util la momentul actual in Romania. Si, in plus, eu ma simt acasa aici.

RD: Sanatatea romaneasca e coordonata acum si de un maghiar, si de un palestinian. Sunt mai de incredere decat romanii?
RA: Mai sunt si doi romani, doi secretari de stat. Nu, nu sunt mai de incredere decat romanii. Nu cred. Asa s-a nimerit. Exista oameni cu care poti colabora si romani, si maghiari, si de alte etnii. Important este ca fiecare sa aiba competenta sa faca treaba, sa fie pregatit sa o faca si nu care este originea lui.

RD: Pentru dumneavoastra, medicina de urgenta inseamna si profesie, si viata personala. Ce va mai place sa faceti in timpul liber, in afara de o garda la SMURD?
RA: Imi mai plac filmele si muzica. Mai am si alte hobby-uri, dar timpul meu este legat in proportie de 95-98% de sistemul de urgenta. Unul din filmele mele preferate este Men of Honor, care prezinta povestea adevarata a unei persoane ce a facut tot posibilul sa-si atinga telul, in pofida tuturor discriminarilor si piedicilor. Imi plac povestile care arata ca omul are puterea de a ajunge acolo unde vrea mai ales daca are un tel care nu e neaparat personal, ci unul ce aduce o schimbare in vietile mai multor oameni.

RD: Pana la finele acestui an va doriti 220 de echipaje SMURD in toata tara. Ce ambitii aveti dupa aceea?
RA: Avem acum 192 de echipaje. Au mai fost luate 55 de masini, pe langa multe altele achizitionate pentru Ambulanta. Dar, intr-adevar, ne dorim cresterea numarului echipajelor SMURD de la 192 la cel putin 220-225. Mai lucram la dezvoltarea partii aeriene de salvare si, bineinteles, continuam si dezvoltarea SMURD. Trebuie sa ne concentram si pe unitatile de primiri urgente. In mod normal, fiecare spital judetean ar trebui sa aiba o astfel de unitate puternica. Dar, pe langa ea, ar trebui sa mai existe niste compartimente in judet, care sa asigure asistenta de urgenta a populatiei. Pentru ca nu poti aronda populatia unui judet integral unui singur spital.

RD: Ce fel de sef sunteti?
RA: Sunt dur, dar, in acelasi timp, imi place munca in echipa. Deci eu sunt cineva care lucreaza in echipa, dar recunosc ca nu e usor de lucrat cu mine.

RD: Ce v-a placut sa auziti cel mai mult ca spun oamenii despre dumneavoastra?
RA: Ca poti avea incredere in el. Cred ca asta e cel mai important
lucru.

RD: Daca o persoana apropiata s-ar imbolnavi grav, unde ati sfatui-o sa se trateze: intr-un spital romanesc sau la Viena?
RA: In primul rand, trebuie oricum sa ajunga la un spital din Romania. Si, de regula, daca e vorba de cineva care s-a imbolnavit grav, ajunge la un spital public, gen spital judetean sau regional. Asta e clar. La chestia cu Viena, raman cu foarte multe semne de intrebare. Daca este grav si ai nevoie de o operatie imediata, nu ai cum sa ajungi la un spital din Viena. Iar daca vrei sa ajungi acolo in regim de urgenta inseamna ca ai pus la punct un sistem de transport aerian de urgenta si de primire imediata. Asta inseamna ca esti cu ade-varat cineva care are posibilitati financiare foarte mari.

RD: Pana acum ati ales celibatul. Nu va lipseste caldura unei familii?
RA: Hai sa spunem ca trebuie sa te gandesti intotdeauna la aspectul ca, daca ai o familie, trebuie sa-i dedici foarte mult timp din timpul tau. Si acest lucru automat trebuie sa-l calculezi: esti dispus sa aloci mult timp momentan pentru familie sau nu? Si eu, daca vad ce program de lucru am si ce am avut… Deci este clar ca nu poti sa le ai pe toate. Cel putin la un anumit moment.</p>

<p>(P) Cum poti plati rate fixe ? Kiwi Finance stie si te ajuta si pe tine. </p>

Vote it up
570
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza