Durata ideala de somn: doar cinci ore

Organismul are nevoie de cinci ore de somn pentru a se odihni, se arata intr-un studiu recent
 
<p>Un studiu recent al cercetatorilor de la University of California, San Diego dezminte un alt studiu realizat anterior de o echipa de la West Virginia University care stabilea durata de odihna la sapte ore. Potrivit acelei cercetari, persoanele care dormeau mai puţin riscau sa se imbolnaveasca de boli cardiace sau chiar sa moara prematur, inainte de 65 de ani.
Timp de 14 ani, cercetatorii californieni condusi de profesorul de psihiatrie Daniel Kripke, nu s-au limitat in studiul lor doar la a le pune intrebari cu privire la obiceiurile nocturne celor 450 de femei, cu vârsta cuprinsa intre 50 si 81 de ani, inscrise voluntar in program, ci le-au monitorizat acestora si somnul, prin controlul activitaţii cardiace la nivelul pulsului. "Surpriza a fost faptul ca, graţie unei masurari obiective a somnului, cea mai ridicata rata a supravieţuirii s-a inregistrat la femeile care obisnuiau sa doarma intre 5 si 6 ore si jumatate pe noapte", a comentat profesorul Kripke.
El a precizat ca la femeile care au dormit mai mult, au inregistrat o scadere semnificativa a duratei de viaţa: pe parcursul celor 14 ani ai derularii studiului 86 de femei au decedat, tocmai dintre cele care petreceau in pat mai puţin sau mai mult de cinci ore.
Astfel ca numarul "magic" nu mai este cel de sapte ore de somn, ci cinci, maxim sase ore, concluzioneaza cercetatorii.</p>
Vote it up
259
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza