Dușmanii unui regim sănătos

Redu cantitatea de sare, zahăr și alcool, pentru a rămâne în formă
 

Indiferent dacă vă reveniți după o afecțiune banală sau doar încercați să vă mențineți cea mai bună stare de sănătate posibilă, pe lângă creșterea aportului de alimente „bune“, este important să limitați cantitatea consumată din anumite alimente sau ingrediente care ar putea avea un efect nociv asupra sănătății dvs. Cele mai importante sunt:

Zahărul. Este periculos pentru dinți și conține calorii „goale“ care pot duce la îngrășare fără a oferi nici un beneficiu nutritiv. Absorbția lui rapidă poate crea probleme deosebite celor care suferă de diabet.

Sarea. Prea multă sare crește tensiunea arterială, triplându-vă riscul de boli de inimă sau de accidente vasculare cerebrale. Nu depășiți 6 g (o linguriță) pe zi, ținând cont și de sarea din alimentele procesate. Persoanele cu hipertensiune arterială sau cu probleme cardiace ar putea avea nevoie de o reducere și mai importantă a consumului de sare.

Alcoolul. Băutul excesiv duce la un risc crescut de cancer, boli de ficat, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială și probleme de sănătate mentală. Nu puteți economisi unitățile de alcool permise pentru un weekend de băut excesiv. Bețiile vă expun unor riscuri suplimentare – accidente, căderi sau tulburări de comportament.

 

Cunoașteți-vă limitele

Consumul în mod regulat al unor cantități de alcool mai mari decât limitele recomandate pe o perioadă lungă de timp vă crește riscul de probleme hepatice, cancer, hipertensiune arterială, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și depresie. NHS recomandă ca bărbații să nu depășească 3-4 unități pe zi, iar femeile 2-3 unități pe zi în cazul consumului regulat. Exemple ale câtorva echivalențe aproximative:

Bărbați

O sticlă și jumătate de bere cu 4% alcool sau un pahar de 250 ml de vin cu 13% alcool sau două măsuri de 50 ml de tărie.

Femei

O sticlă de bere cu 4% alcool sau un pahar de 175 ml de vin cu 13% alcool sau o măsură de 50 ml de tărie.

Sursa: Reader’s Digest - "Recuperare rapidă după orice boală"

Vote it up
163
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza