Dragostea dureaza trei ani?

Un nou studiu ne lamureste
 

<p>

Mai devreme sau mai tarziu, toti ne indragostim, dar oare cat dureaza dragostea? Un studiu coordonat de Bianca Acevedo a urmarit sa afle tocmai acest lucru, iar rezultatele sunt surprinzatoare.

Pentru a afla raspunsul, oamenii de stiinta au realizat un studiu pe 17 persoane, majoritatea trecute de varsta de 50 de ani, care erau casatoriti, in medie, de 21 de ani si care sustineau ca inca se mai iubesc nebuneste. Creierul fiecarui individ a fost scanat in timp ce acesta se uita la o fotografie in care era surprinsa jumatatea lui.

Rezultatele au fost contrare a aceea ce spuneau psihologii privitor la sentimentul intens de iubire romantica si anume ca dragostea dureaza doar 18 luni, cel mult trei ani. Mai exact, specialistii au descoperit ca la fel ca la nivelul creierilor oamenilor de varsta mijlocie s-a constatat acelasi nivel de activitate cerebrala ca in randul tinerilor indragostiti.

Totusi, a existat o mica diferenta intre cele doua grupuri: in randul indragostitilor de varsta mijlocie regiunile din creier asociate cu anxietatea nu mai erau activate, in schimb, activitatea era crescuta in zonele asociate cu starea de calm.

Se spune ca acele casatorii care dureaza si care sunt fericite se bazeaza pe comunicare, valori impartasite, un sistem de sustinere solid alcatuit din prieteni si familie, certuri corecte si determinare.

Totusi, intr-un alt studiu realizat de Marcel Zentner, de la Universitatea din Geneva, s-a constatat ca relatiile de cuplu fericite nu se bazau pe trasaturile comune de personalitate ale partenerilor, ci pe mentinerea unei „iluzii pozitive”.

Mai exact, se pare ca partenerii vor continua sa se simta atrasi unii de altii si sa se admire atat timp cat vor gasi mereu lucruri de apreciat unul la celalalt si cat se vor gandi pozitiv unul la altul.

</p>

Vote it up
201
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza