Dovleacul contine antioxidanti care lupta impotriva cancerului

Semintele de dovleac sunt prescrise, printre altele, in cazul unor afectiuni ale prostatei
 

Cultivat in America Centrala de peste 9.000 de ani, dovleacul este raspandit acum in toata lumea si apreciat pentru fructul sau enorm, globulos. Tulpina lunga si ascutita are frunze mari, pufoase, si flori galben-inchis, in forma de palnie. Acestea sunt urmate de fructe portocalii, care contin multe seminte plate si albe.

Parti utile: Semintele si pulpa fructului
• Pulpa se mananca proaspata sau se usuca in scopuri medicinale.
• Semintele sunt decojite si consumate ca atare sau sunt presate, pentru a se obtine ulei. Se folosesc si in tincturi.

Compusi activi.
Pulpa este o sursa buna de beta-caroten si contine vitamina E, ambii antioxidanti anticancerosi. Semintele contin circa 30% ulei nesaturat, compus in mare parte din acid linoleic, si sunt bogate in fier, fosfor si zinc, benefice in acnee si in afectiunile prostatei.

Utilizari medicinale.
Semintele de dovleac sunt prescrise in cazul unor afectiuni ale prostatei. Continutul bogat in zinc si efectul diuretic le recomanda pentru adenomul de prostata. Un studiu clinic efectuat in Suedia a descoperit ca substanta numita curbicina, obtinuta din semintele de dovleac si din palmierul pitic, reduce considerabil simptomele adenomului.
Uleiul din seminte de dovleac se recomanda in tratarea afectiunilor trac­tului urinar. O lucrare publicata in revista Universitatii de Medicina din Tongji, China, descrie eficacitatea uleiului de seminte in imbunatatirea functiei vezicii urinare si a uretrei. Semintele de dovleac sunt folosite de mult timp si pentru eradicarea viermilor intestinali cilindrici si sunt inca un bun remediu antiparazitic, netoxic.

Alte cercetari au descoperit ca uleiul de seminte de dovleac amelioreaza afectiunile artritice, iar decoctul de seminte este util in inflamatiile intes­tinale. Pulpa de dovleac este bogata in fibre si actioneaza ca laxativ usor. Pentru uz extern, pulpa se striveste si se aplica in cataplasma pentru tratarea arsurilor, iar uleiul este calmant.

Vote it up
107
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza