Două boli - un singur nume

Cum îți poți trata bronșita cronică și emfizemul
 

Nimeni nu folosea denumirea de „boală pulmonară obstructivă cronică“,  sau BPOC, cu ani în urmă. Dar este o afecțiune cunoscută de secole.

„BPOC“ este un termen utilizat prima dată de doctori la mijlocul anilor ’60, dar nu denumește o singură afecțiune, ci două: bronșita cronică și emfizemul. În timp ce bronșita cronică este așa cum îi spune numele – diagnosticul se stabilește după ce o persoană suferă două sau mai multe episoade de trei luni de tuse productivă, pe o perioadă de doi ani – , diagnosticul de emfizem se pune atunci când plămânii nu mai au aceeași capacitate de a se extinde sau contracta. Ambele afecțiuni împiedică bolnavul să respire normal.

Deși BPOC este o boală asociată în general fumătorilor, un număr relativ mare al celor diagnosticați nu au fumat niciodată. Multe persoane ajung să sufere de această afecțiune după ce au fost expuse la praf, fum, chimicale sau poluanți.

Vestea bună? Acum poți respira mai bine și cu BPOC. Dacă ești fumător, lasă-te de fumat. Exercițiile fizice regulate te ajută să respiri mai bine, conform unui nou studiu. Există și o serie de tratamente pe piață, inclusiv terapia cu oxigen și medicamente numite bronhodilatatoare, care dilată căile respiratorii. O soluție simplă, precum vaccinul anual împotriva gripei, are rezultate foarte bune pentru menținerea sănătății în cazul persoanelor care suferă de BPOC.

Bineînțeles că primul pas este să aflii dacă prezinți acest risc. Conform Inițiativei Globale pentru Boala Pulmonară Obstructivă Cronică, orice persoană trecută de 40 de ani care prezintă unul dintre simptome sau este expusă factorilor de risc asociați cu BPOC, ar trebui să-și facă un test simplu, denumit spirometrie. Acest test măsoară volumul și fluxul de aer: cât aer expiri și cât de repede o faci. Și nu trebuie decât să respiri! Este disponibil în numeroase cabinete medicale și face parte chiar din setul de analize anuale, în unele țări. 

Nu știi dacă tu sau o persoană dragă sunteți expuși acestui risc? Vorbește cu doctorul tău despre BPOC, dacă prezinți unul dintre aceste simptome sau consideri că te expui unor astfel de factori:

• senzația de lipsă de aer, mai ales după ce faci efort;

• orice fel de tuse cronică;

• dacă ai lucrat într-un mediu cu fum, praf, vapori chimici;

• ai fumat mai mulți ani de zile.

Vote it up
144
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza