Doar 1.600 de copii adoptabili

Din cei 60.000 de copii care sunt institutionalizati in Romania, in prezent, doar o mica parte isi pot gasi parinti
 

<p>

Aproximativ 60.000 de copii sunt institutionalizati in Romania, insa doar 1.602 dintre ei au fost declarati adoptabili in acest an, in topul judetelor care au cei mai putini copii pentru adoptie fiind Maramures, Mehedinti, Gorj, Bacau si Buzau, potrivit unei analize Mediafax, citata de agentia Hotnews.

Numarul copiilor institutionalizati continua sa ramana ridicat, in timp ce numarul adoptiilor se mentine scazut, in ciuda eforturilor de relaxare a legislatiei in domeniu.

Dincolo de faptul ca procesul adoptiei in sine este foarte sinuos, exista dificultati majore si inainte de inceperea acestuia, intrucat putini dintre copii se "califica" pentru a deveni adoptabili. Legislatia in vigoare prevede ca pentru fiecare copil solutia finala trebuie sa fie reintegrarea in familia naturala sau adoptia. Este o solutie ideala, dar imposibil de aplicat.

Dintre cei aproximativ 60.000 de copii institutionalizati la nivel national, doar 1.602 au fost declarati adoptabili, potrivit datelor centralizate de Oficiul Roman pentru Adoptii.

In clasamentul judetelor in care adoptia pare a fi un subiect tabu, primul loc este ocupat de Maramures, unde un singur copil din cei 1.432 din sistem a fost declarat adoptabil pana in 12 noiembrie.

Conducerea institutiei nu a dat explicatii clare pentru aceasta situatie, directorul general Nicolae Boitor mentionand lipsa de personal si faptul ca multe dintre cazuri ar trebui reevaluate. Adjuncta acestuia, Lavinia Orzac, completeaza doar cu faptul ca astfel de informatii nu pot fi transmise telefonic, desi nu i s-au cerut informatii clasificate, nici date cu caracter personal.

Presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii, Bogdan Panait, identifica mai multe probleme, printre care si faptul ca directiile nu sunt, asa cum ar trebui, "avocatii" copiilor. In opinia sa, reprezentantii Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului ar trebui sa dea fiecarui copil abandonat de familia naturala sansa de a deveni adoptabil si de a avea o a doua familie, lucru care in realitate nu se intampla, mai ales cand este vorba de copii mai mari sau cu probleme de sanatate.

"Modificarea legislatiei a fost un prim demers. Continuam sa monitorizam situatia si vrem sa gasim solutii ca sa ne atingem tinta, aceea ca un numar cat mai mare de copii si cat mai mici sa fie adoptabili, pentru ca ei se adopta cel mai usor. Ne dorim ca la un an de la modificarea legii sa avem peste 2.000 de copii declarati adoptabili in Romania, ceea ce ar fi o premiera", spune seful ORA.

Jedetele Mehedinti si Gorj ocupa, la egalitate, locul al doilea in acest clasament. Ambele judete au decis ca adoptia este solutia finala pentru cate patru copii. In Mehedinti sunt inregistrati 599 de minori institutionalizati, iar in Gorj 759.

Judetele Valcea, Buzau si Bacau au 2.286, 1.475 si 1.526 de copii in sistem si doar cate cinci declarati adoptabili in acest an. De altfel, raportat la numarul de copii din sistem, judetul Buzaul are cel mai mic procent de copii adoptabili, respectiv 0,37 la suta din total copii institutionalizati.

Directorul general de la DGASPC Bacau, Sorin Brasoveanu, spune ca in acest an situatia a fost putin ingreunata din cauza modificarii Legii privind adoptiile, aceeasi situatie fiind si in 2005, cand a intrat in vigoare Legea 273 privind adoptia. El sustine ca pe langa cei cinci copii declarati adoptabili pana in 12 noiembrie, pentru alti 70 s-au intocmit actele necesare in vederea declararii adoptabilitatii de catre instanta.

Aproximativ 80 de copii au intrat in procedura adoptiei in 2011, spune Sorin Brasoveanu, care precizeaza ca Bacaul este, de obicei, printre judetele fruntase in ce priveste numarul de copii adoptati, acesta fiind si motivul pentru care se primesc cereri si din alte judete, si chiar din Capitala.

Totodata, Sorin Brasoveanu sustine ca 80 la suta dintre copiii din sistemul rezidential din Bacau au dizabilitati si pentru ei este mai greu sa se gaseasca o familie, cu atat mai mult cu cat multi dintre ei au nevoie de prezenta unui specialist 24 de ore din 24.

Alte cauze care, in opinia lui Sorin Brasoveanu, ingreuneaza procesul de adoptie sunt personalul insuficient sau necalificat de la nivelul serviciilor publice de asistenta sociala, care de cele mai multe ori trimite anchete sociale sumare ce trebuie refacute, si termenele lungi date in instanta.

"Daca eu incep procedura de adoptie cand copilul are sase luni si instanta imi da termen cand el are un an si ceva, ajunge sa fie adoptat la doi ani si ceva. Or familiile vor copii cat mai mici", a explicat Sorin Brasoveanu, sustinand ca tribunalele pentru minori, despre care se vorbeste din 2004 fara sa se faca ceva, sunt absolut necesare, nu doar pentru adoptie, dar si pentru alte situatii in care se afla copiii.

Urmatorul judet in clasament este Harghita, unde doar sase din cei 1.066 de minori aflati intr-o forma de institutionalizare au fost declarati adoptabili.

Pe urmatoarele pozitii in top sunt judetele Vaslui - cu 2.737 copii in sistem si 10 adoptabili, Bistrita-Nasaud - cu 860 institutionalizati si 11 adoptabili, Mures - cu 1.839 institutionalizati si 12 adoptabili, Arges - cu 1.047 institutionalizati si 14 adoptabili, Hunedoara si Satu Mare - cu cate 15 adoptabili din 1.433, respectiv 1.116 institutionalizati, Sectorul 3 din Capitala - cu 426 institutionalizati si 16 adoptabili, Arad, Botosani si Olt - cu cate 18 adoptabili din 800, 1.517, respectiv 1.210 institutionalizati, Cluj, Ilfov si Sectorul 4 Bucuresti - cu cate 19 adoptabili din 709, 702, respectiv 436 in sistem.

Citeste integral stirea pe Hotnews.ro

</p>

Vote it up
241
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza