Dinti din celule stem

In urmatorii 10 ani, dantura realizata din materialul genetic al pacientului va fi un procedeu obisnuit
 
<p>Oamenii de stiinta au reusit sa creeze dinti artificiali din celule stem. Expertii sustin ca dantura obtinuta in laborator are toate functiile unor dinti naturali: sunt sensibili la factorii externi si sunt destul de tari incat sa poti mesteca mancarea cu ei, informeaza Daily Mail.
Pentru ca aceste celule au abilitatea de a se transforma in orice organ sau de a-l regenera, oamenii de stiinta s-au gandit sa faca si dinti. Astfel, specialistii au amestecat doua tipuri de celule stem pentru a realiza dintele, mai exact este vorba despre o radacina. Ulterior a fost transplantata adanc in maxilarul unui cobai, iar la sapte saptamani dintele a crescut la dimensiunea normala. Astfel ca primul dinte realizat in laborator prin aceasta modalitate apartine unui soarece de laborator si este verde fosforescent. Culoarea este data de o proteina pe care oamenii de stiinta de la Universitatea din Tokyo au folosit-o pentru a diferentia noul dinte.
Expertii spun ca dintele este identic din punct de vedere al structurii cu restul danturii soarecelui. Testele ulterioare au aratat ca noul dinte este perfect functional si ca nu se diferentiaza prin nimic de restul dintilor naturali.
Tinand insa cont ca la om dintii cresc foarte greu, este de preferat sa fie transplantati direct maturi, sustin specialistii. "Dintii astfel obtinuti sunt perfecti si au toate calitatile celor naturali", spune profesor Masamitsu Oshima, de la Research Institute for Science and Technology, Tokyo University of Science.
Oamenii de stiinta spera ca aceasta descoperire sa fie inca un pas spre crearea de organe umane din celulele stem. "In prezent, stiinta nu are tehnologia necesara de a cultiva organe in vitro. Este important ca aceasta tehnologie sa se dezvolte pentru a avea organe atat de necesare pacientilor aflati in stare critica", spune profesor Takashi Tsuji, coordonatorul experimentului .
Dintii astfel obtinuti, care vor costa in jur de 2.300 de euro, vor fi realizati din acelasi material genetic cu al celui care va beneficia de ei. In urmatorii 10 ani se preconizeaza ca se vor putea produce pe scara larga.</p>
Vote it up
210
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza