Dim sum de peste

Acesti coltunasi mici din foi wonton, gatiti la aburi, arata excelent serviti cu scobitori direct din steamer-ul de bambus

 

Se obtin 28 de dim sum

Timp de preparare: 40 de minute

Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente

  • 1 lingura ulei de floarea-soarelui
  • 1 morcov tocat marunt
  • 1 lingura radacina proaspata de ghimbir tocata marunt
  • 1 catel de usturoi pisat
  • 4 cepe verzi tocate
  • 1/2 lingurita ulei de susan
  • 100 g frunze de spanac tanar tocate marunt
  • 280 g bucata de file de peste fara piele
  • 1 albus de ou
  • 2 linguri faina de porumb
  • 28 foi wonton
  • sare
  • Pentru ornat
  • 1 morcov
  • 2 cepe verzi taiate fasiute subtiri
  • Pentru servit
  • 4 linguri sherry sec
  • 4 linguri sos de soia


Preparare

Se incinge uleiul de floarea-soarelui intr-o cratita mica. Se adauga morcovul, ghimbirul, usturoiul si ceapa verde si se gatesc, amestecand ocazional, 5 minute sau pana cand morcovul s-a muiat putin. Se adauga uleiul de susan si spanacul si se gatsc cateva secunde, pana cand spanacul s-a muiat. Se face flacara mare si se gateste mixtura 30 de secunde, pentru ca excesul de lichid sa se evapore, apoi se ia cratita de pe foc. Se pune deoparte si se lasa sa se raceasca putin.
Se transforma fileul de peste in piure, cu robotul de bucatarie, sau se toaca marunt, apoi se freaca cu o lingura de lemn pana ce se leaga ca o pasta. Intr-un castron mare, se bate usor albusul de ou impreuna cu faina de porumb. Se incorporeaza in ou mixtura de morcov cu spanac, piureul de peste si sare, dupa gust. Se amesteca ingredientele pana ce se obtine o pasta omogena, destul de ferma. Se pune deoparte.
Se taie morcovul pentru ornat in 28 de rondele. Se pun rondelele, potrivindu-le ca sa aiba un pic de spatiu intre ele, pe fundul a doua cosuri de bambus de la steamer. Morcovul care ramane se taie fasiute cat mai subtiri.
Pentru a umple coltunasii dim sum, se intinde o foaie wonton pe palma mainii. Cu o lingurita, se pune putin din mixtura de peste in mijlocul foii. Se umezesc marginile acesteia cu putina apa si se aduc in sus, in jurul umpluturii. Se preseaza marginile impreuna, pentru a inchide coltunasul.
Se preseaza cu grija baza dim sum-ului pe suprafata de lucru, astfel ca sa poata fi asezat, dupa care se pozitioneaza pe o felie de morcov din steamer. Se repeta operatia folosind toate foile wonton si toata umplutura. (Dim sum poate fi preparat cu pana la 6 ore in avans si pastrat in frigider, acoperit cu folie de plastic.)
Se gatesc in aburi, peste apa clocotita, timp de 10 minute. Daca nu aveti un steamer cu cosulete ce pot fi asezate stiva, se gatesc dim sum in doua transe. Cand prima transa este gata, se transfera pe o farfurie termorezistenta, se acopera lejer cu folie si, cat timp se gateste a doua transa, prima se pastreaza calda deasupra unei cratite cu apa care clocoteste incet.
Cat timp de prepara dim sum, se amesteca intr-un castronel sosul de soia cu sherry. Se garnisesc coltunasii fierbinti cu fasiute de morcov si de ceapa verde si se servesc alaturi de dip-ul din sos de soia si sherry.


Cateva idei

  • Puteti folosi clatite chinezesti in loc de foi wonton. Taiati fiecare clatita in trei felii, ca niste sectoare de cerc. Puneti putina umplutura pe fiecare si rulati-o ca sa obtineti o forma triunghiulara. Taiati fasii subtiri de morcov, in loc de rondele, si folositi-le ca baza pentru a aseza dim sum-urile, ca in reteta principala.
  • Pentru dim sum cu ciupercute si tofu, muiati timp de 10 minute 4 ciuperci shiitake uscate, in putina apa clocotita, ca sa se rehidrateze, apoi scurgeti-le de apa. Tocati palariile ciupercilor. Gatiti 5 minute ciupercile shiitake impreuna cu 100 g ciupercute champignon sau Portobello, 1 morcov taiat cubulete mici, 1 catel de usturoi pisat, 1 lingura radacina de ghimbir proaspat, tocata marunt si 4 cepe verzi tocate. Mariti apoi flacara si gatiti rapid, amestecand pana ce tot lichidul lasat de ciuperci s-a evaporat. Sfaramati cu o furculita 300 g de tofu. Amestecati tofu cu 4 linguri faina de porumb, apoi adaugati vegetalele si 1 lingura frunze de coriandru tocate. Umpleti foile wonton si fierbeti dim sum ca in reteta principala.


  • Avantaje

  • Pestele cu carne alba, cum este codul, aduce calorii putine si este o excelenta sursa de iod. Pestele este una dintre cele mai bune surse ale acestui mineral important, caci continutul de iod din apa de mare este mult mai consistent decat cel din sol.
Vote it up
154
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza