Dim sum cu sos

Poti folosi foi de aluat wonton cumparate sau poti prepara propriul aluat. Serveste ca antreu
 
Se obtin 6 portii
Timp de preparare: 45 de minute
Timp de gatit: 8–10 minute per transa
Ingrediente
6 (50 de bucati)
1 cutie castane de apa, circa 200 g, scurse si tocate
4 cepe verzi feliate subtire
2 linguri coriandru proaspat tocat
1 lingura sos de soia dark
1 lingura ulei de susan brun
340 g carne de pui tocata
1 lingurita zahar tos
1 lingura ghimbir proaspat tocat
5 catei de usturoi tocati marunt
30 g ciuperci shiitake proaspete tocate
1 lingura faina de porumb, plus pentru presarat
50 foi wonton
150 g frunze de kale, sfecla, varza sau spanac
sare si piper de Cayenne
Dip
sos hoisin, ceapa verde tocata, coriandru proaspat tocat, sos de soia si/sau ulei brun de susan
Preparare
Se amesteca ceapa verde cu castane de apa, coriandru, sos de soia si ulei de susan. Se adauga carne, zahar, ghimbir, usturoi si ciuperci shiitake. Se adauga faina de porumb si se asezoneaza cu sare si piper de Cayenne, dupa gust. Se amesteca bine. Se gateste rapid o lingura din mixtura de carne, intr-o tigaie, se gusta si se verifica asezonarea.
Se presara faina de porumb pe o farfurie. Se pune 1 lingurita de umplutura in mijlocul unei foi wonton. Se umezeste aluatul putin, in jurul umpluturii. Se aduna foaia wonton in jurul umpluturii, presand-o ca sa formeze un fel de cupa cu margini ondulate. Se pune deoparte, pe o farfurie, si se continua cu restul foilor de aluat.
Se captuseste un steamer multi-strat cu frunze de kale, sfecla, varza sau spanac. Se asaza dim sum-urile pe frunze si se pun in aburi, peste apa clocotind energic, timp de 8–10 minute. Se servesc dim sum-urile fierbinti, iar ingredientele pentru dip se pun in boluri separate, astfel ca fiecare mesean sa-si prepare sosul dupa cum doreste.
Cateva idei
• Preparati-va singuri aluatul de dim sum: foile vor fi mai groase si nu ondulate la margini, dar la fel de delicioase. Se amesteca intr-un castron 200 g faina simpla cu un praf de sare.
Se face o adancitura in centru si se pun 1 lingura ulei de floarea-soarelui si 4 linguri apa clocotita. Se amesteca bine, se acopera cu film alimentar si se lasa la odihna 15 minute. Se framanta apoi aluatul pana se omogenizeaza, se ruleaza ca un carnat si se taie in 10 parti egale. Fiecare parte ajunge pentru 5 dim sum. Se taie o parte in 5 bucati, lasand celelalte parti acoperite, ca sa nu se usuce. Se intinde una dintre bucatile mici sub forma unui cerc cu 5 cm diametru. Se pune 1 lingurita de umplutura in centru. Se strange aluatul ca sa formeze o cupa in jurul umpluturii, lasand deschisa partea superioara. Se pune pe o farfurie presarata cu faina de porumb si se repeta operatiunea cu restul de umplutura si de aluat. Se gatesc dim sum-urile in aburi, ca mai sus.
• In locul ciupercilor shiitake proaspete, folositi 3 ciuperci shiitake uscate, muiate 30 de minute in apa clocotita, si apoi scurse si tocate.
• Pentru o umplutura vegetariana, amestecati 10 ciuperci shiitake proaspete, tocate, cu 25 g tofu facut piure si 3 linguri usturoi tocat.
Avantaje
• Usturoiul, ceapa si prazul contin alicina, care are proprietati antifungice si antibiotice. Usturoiul mai contine si alti compusi despre care studiile facute pe animale au aratat ca inhiba elementele carcinogene si cresterea tumorilor.
Vote it up
163
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza