Dictionar pentru cancer

Limfomul Non Hodgkin ucide in fiecare an mai multi oameni decat calamitatile naturale
 

<p>

Pacientii cu limfom, o forma de cancer care afecteaza sistemul limfatic, pot afla mai multe informatii despre aceasta afectiune din primul dictionar destinat lor. Asociatia Bolnavilor cu Limfoame continua in luna septembrie campania de informare despre acest tip de cancer prin lansarea unui Dictionar de Limfom, ce va fi distribuit gratuit in data de 13 septembrie impreuna cu unul din cotidianele nationale.
Conform unui raport publicat in anul 2009, in perioada 1990-2008 si-au pierdut viata datorita inundatiilor, furtunilor, alunecarilor de teren, temperaturilor extreme si incendiilor de padure aproximativ 34.000 de persoane. Din pacate, limfomul non – Hodgkin a ucis numai in anul 2008, peste 100.000 de persoane.

“Avand in vedere faptul ca, la nivel global, limfomul ucide mai multe persoane decat toate catastrofele naturale care se intampla de-a lungul unui an pe intreaga planeta, cred ca este cazul ca publicul sa constientizeze acest fapt si sa incerce sa afle cat mai multe despre aceasta boala. “Dictionarul de limfom” este o lucrare care ajuta atat bolnavii care se confrunta cu aceasta boala si care astfel o vor intelege si suporta mai bine, cat si persoanele sanatoase, care vor sti ce inseamna acest flagel si cum poate fi combatut din timp, pentru a creste considerabil sansele de vindecare.” a declarat prof. dr. Anca Lupu, de la Clinica de Hematologie a Spitalului Clinic Coltea din Bucuresti.

Limfomul este o boala ce ramane in continuare o mare incercare atat pentru medici, cat mai ales pentru pacienti. Starea de oboseala cronica, infectiile repetate, scaderea in greutate si  inflamarea unuia sau mai multor ganglioni sunt simptome care trebuie luate in seama, fiindca pot ascunde prezenta unui limfom.

Exista doua tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin si limfom Hodgkin, afectiuni ce se diferentieaza prin anumite particularitati. Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic. Afectiunile sunt diferite, dar limfomul non-Hodgkin reprezinta cea mai raspandita forma a cancerului limfatic (90 % din cazuri).

In limfomul non-Hodgkin, celulele albe afectate, se inmultesc necontrolat, se acumuleaza in structurile sistemului limfatic si formeaza tumori, cunoscute sub numele de limfoame. Aceste tumori pot aparea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traverseaza intreg organismul. Cel mai frecvent apar in ficat sau in splina. Limfomul non-Hodgkin poate fi de doua feluri: agresiv si indolent.

</p>

Vote it up
191
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza