Diabetul: un nou record

In fiecare an se diagnosticheaza milioane de alti bolnavi
 

<p>

Cazurile de diabet au atins un numar record la nivel mondial, iar jumatate dintre oamenii suspectati ca ar suferi de aceasta boala nu sunt inca diagnosticati, potrivit unui raport al Federatiei Internationala de Diabet, citat de Reuters. Numarul celor care traiesc cu diabet s-a ridicat la 371 milioane, de la 366 milioane anul trecut, prognozandu-se ca pana in 2030 se va ajunge la 552 milioane de cazuri. In Romania, conform celei de-a 5-a editii a Atlasului de Diabet al Federatiei Internationale de Diabet, in 2011, 1.506.000 de persoane sufereau de diabet zaharat.

Conform datelor Eurostat  2010, rata de deces a populatiei afectate de diabet zaharat era de 8.7%. Desi in prezent, in tara noastra exista un Program National de Sanatate pentru Diabet, iar numarul medicamentelor aprobate de CASMB a inregistrat o crestere de 10% in anul 2010 fata de 2009, finantarea Programului de Diabet nu acopera nevoile pacientilor.

Diabetul este vazut deseori ca o problema “occidentala”, pentru ca majoritarea cazurilor sunt de diabet tip 2, care este asociat cu obezitatea si lipsa activitatii fizice. Insa boala se raspandeste si in tarile in curs de dezvoltare, odata cu urbanizarea, si 4 din 5 diabetici traiesc acum in tari cu economii sarace si medii, provocand industria farmaceutica.

Numai in China exista 92,3 milioane de cazuri. In Africa sub-Sahariana, unde ingrijirea medicala este limitata, mai putin de o cincime din cazuri sunt diagnosticate.
Federatia Internationala de Diabet estimeaza ca 187 de milioane de persoane nu stiu ca au diabet.
Numarul deceselor la nivel mondial din cauza diabetului este estimat la 4,8 milioane pe an.

Potrivit companiei de cercetare IMS Health, vanzarile mondiale de medicamente pentru diabet vor ajunge la 48-53 de miliarde de dolari pana in 2016, fata de 39,2 miliarde in 2011, iar companiile farmaceutice se concentreaza in prezent asupra dezvoltarii unor modele cu costuri reduse pentru pietele emergente. China este acum a doua cea mai mare piata, in spatele Statelor Unite, pentru cel mai mare producator de insulina din lume, grupul danez Novo Nordisk.

“In randul persoanelor cu diabet zaharat, riscul de deces este dublu comparativ cu al persoanelor care nu sufera de aceasta afectiune. Daca luam in calcul si toate complicatiile acestei boli, ne dam seama cat de importanta este educatia specifica si continua a pacientilor cu diabet pentru succesul terapiei si controlul evolutiei acestei afectiuni pe termen lung. Datorita progreselor medicinei, astazi se poate trai timp indelungat cu diabet. Accesul pacientilor la tratamente de ultima generatie le poate imbunatati semnificativ calitatea vietii si implicit a celor din jurul lor. Prin cercetare si dezvoltare continua, medicina moderna vizeaza descoperirea de noi molecule destinate terapiei diabetului zaharat, care sa permita un control optim al glicemiei, contribuind astfel la prevenirea complicatiilor si cresterea sperantei de viata a pacientilor. Printre directiile actuale de cercetare se numara: imbunatatirea calitatii insulinei, descoperirea unui nou mod de administrare a acesteia sau introducerea unor noi tratamente orale”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv – Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), potrivit unui comunicat transmis cu ocazia zilei internationale a diabetului.

Diabetul creste riscul de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral – 50% din persoanele cu diabet zaharat decedeaza ca urmare a bolilor cardiovasculare. De asemenea, diabetul zaharat reprezinta una din principalele cauze de insuficienta renala, aproximativ 10-20% din persoanele cu diabet decedand din aceasta cauza . O alta complicatie severa a diabetului este retinopatia diabetica (afectarea vaselor mici de la nivelul retinei), una din principalele cauze de orbire, astfel incat, dupa 15 ani de evolutie a bolii, aproximativ 2% dintre cei afectati vor orbi. De asemenea, o complicatie a diabetului zaharat este si neuropatia diabetica, complicatie in care sunt afectati nervii, care in asociere cu o circulatie sangvina deficitara la nivelul membrelor inferioare, creste riscul de ulceratii si amputatii la acest nivel. Peste 50% dintre persoanele cu diabet prezinta aceasta complicatie,  care se manifesta prin: furnicaturi, dureri, senzatie de amorteala sau slabiciune la nivelul picioarelor si mainilor.

</p>

Vote it up
544
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza