detalii mici idei mari

CINE / CUM /ACUM / APRILIE
 
MEDIU SOCIETATE SĂNĂTATE
idei mari România nu va mai avea apă
suficientă în 2020. Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă a României arată că rezervele de apă sunt în scădere. Un motiv este că râurile se alimentează mai ales din precipitații, ceea ce face resursele de apă vulnerabile la condițiile climaterice schimbătoare. În plus, numai 45% din resursele potențiale sunt utilizabile, mai ales din cauza contaminării: 90% din săteni și 10% din orășeni deversează apele uzate direct pe sol sau în râuri.
Educarea prin bătaie
este un precept aprobat de 65% din părinții români, iar 13 copii și-au pierdut viața în 2007 din această cauză, arată un studiu al Agenției Naționale pentru Protecția Familiei. În general, 70% din victimele violenței domestice sunt minori. Psihologii spun că părinții violenți le transmit același model de comportament copiilor. Un studiu recent realizat de Poliție arată că jumătate din liceenii bucureșteni se confruntă cu violența în școală.
Un sfert dintre români
suferă de obezitate și 40% sunt hipertensivi, arată un studiu recent al Societății Române de Cardiologie. „Consecința este că doi din trei români mor din cauza afecțiunilor cardiovasculare, față de unul din trei vest-europeni“, a spus Mircea Cinteză, cardiolog și președintele Colegiului Medicilor din România, citat de ziarul Cotidianul. Principalii factori de risc asociați hipertensiunii sunt valorile mari ale colesterolului și obezitatea.
detalii mici Soluția este
ca firmele să investească în tehnologii nepoluante, iar populația să fie racordată în proporție mai mare la rețeaua de canalizare. În prezent, mai puțin de jumătate din români (49%) au acces la rețele de alimentare cu apă. Ministerul Dezvoltării pune la dispoziția primăriilor două programe în acest sens. Pot fi accesate și finanțări europene.
Cercul vicios al violenței
poate fi întrerupt prin canalizarea energiei tinerilor în sport, spune sociologul Alfred Bulai în Evenimentul Zilei: „Ei pot, ca alternativă, fie să-și dea în cap în fața blocului, fie să se implice în competiții științifice și sportive“. Bulai susține și sancționarea socială, prin legi ce susțin implicarea mai mare a poliției și a autorităților.
Costul tratamentului
de slăbire este compensat prin sistemul național de asigurări de sănătate. Persoanele care au indicele de masă corporală de 35 (la femei) și 40 (la bărbați) și nu au putut slăbi prin mișcare și dietă în trei luni beneficiază de 50% reducere la un tratament medicamentos pentru slăbire. Acesta costă 800 de lei pe lună la preț întreg.
Vote it up
6
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza