detalii mici idei mari

 
EDUCAȚIE SOCIETATE SĂNĂTATE
Modelul profesorului
respectat de elevi se conturează din studiul „Școala așa cum este“ al Centrului Educația 2000: știe să stabilească un echilibru între exigență și prietenie, să comunice și să glumească, are înțelegere pentru problemele perso-nale ale elevilor, dar nu se abate de la regulile pe care el însuși le trasează și nu-și pierde niciodată calmul. „Învățăm mai bine de la acești profesori“, declară un elev intervievat.
Auditul Urban
realizat de Eurostat cu ajutorul institutelor de statistică din statele membre UE a avut drept scop stabilirea prio-rităților de dezvoltare ega-lă a orașelor europene prin intermediul politicii de coeziune, instrument financiar instituit ca să diminue-ze disparitățile economice dintre diverse regiuni UE. Aceasta va ajuta la realiza-rea obiectivelor Agendei Lisabona, prin care UE își propune să devină cel mai competitiv bloc din lume.
Programul național
de evaluare a sănătății româ-nilor a relevat că, din cele 11 milioane de persoane evaluate, 3,3 milioane riscă să facă diabet zaharat (34% din bărbați și 23% din fe-mei consumă zilnic carne grasă), iar 805.989 persoa-ne riscă afecțiuni cardiovasculare (29% din bărbați și 12% din femei fumează). Evaluarea a mai descoperit un risc crescut de cancer – mai ales cel de col uterin. Programul va continua cu proiecte de prevenție.
Profesorii pensionați
care și-au depus dosarele la inspectoratele teritoriale au toate șansele să fie acceptați în învățământ, deoarece sistemul se confruntă cu o hemoragie de personal din pricina salariilor mici. Anul trecut, peste 4.000 de pensionari au fost angajați ca suplinitori, ei completându-și astfel veniturile din pensii.
Potrivit Auditului Urban,
România este campioana orașelor depopulate. Din cele 14 orașe românești incluse în studiu, 13 înregistrează o scădere demogra- fică drastică. Bacău, Piatra Neamț, Târgu Mureș și Sibiu sunt în Top 10 al urbelor europene depopulate. Motive: emigrația și migrarea locuitorilor în zone rezidențiale suburbane.
Previi bolile cardiovasculare
dacă te lași de fumat. Nu trebuie să fii asigurat medical. Sună (din rețeaua Romtelecom) pentru tratament gratuit la hotline 08008 STOP FUMAT (www.stopfumat.eu). Dacă ești femeie și vrei să previi cancerul de col, fă-ți anual testul Babeș-Papanicolau (40 lei) sau chiar vaccin anti-HPV (1.500 lei).
Vote it up
106
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza