Despre importanta tatalui in viata copilului

Mamelor le place sa-si dez­­mier­­de si sa-si calmeze copiii, tatii prefera sa-i incite si sa-i stimuleze
 

Copiii care au tati implicati in viata lor sunt mai populari, se inteleg mai bine cu colegii si sunt mai capabili de empatie.

Un studiu efectuat cu cativa ani in urma in SUA, de Centrul National pentru Statistici in Educatie, care a analizat copii si adolescenti, de la gradinita pana la clasa a XII-a, a constatat ca exista o com­­pensatie atunci cand tatii se implica in activitatile de la scoala, cum ar fi voluntariatul sau partici­­pa­­rea la intrunirile periodice de la scoala, la sedintele cu parintii si la cele cu elevii. Copiii iau mai multe note de 10, le place mai mult scoala si se implica in mai multe activitati suplimentare.

Pentru tati, simplul fapt ca-si petrec timpul alaturi de copii le aduce atat beneficii imediate, cat si pe termen lung. Copiii care au tati implicati in viata lor sunt mai populari, se inteleg mai bine cu colegii si sunt mai capabili de empatie, conform unui studiu efectuat de Universitatea Guelph - Canada,

Unul dintre cele mai extinse si mai indelungate stu­­dii care subliniaza astfel de beneficii provine din Marea Britanie, unde 17.000 de copii au fost su­­pra­­vegheati de la nastere (toti s-au nascut in acee­­asi saptamana, in 1958). In 2004, Ann Buchanan, directoarea Centrului Oxford pentru Cercetarea Relatiilor dintre Parinti si Copii, si colega ei, Eirini Flouri, au publicat rezultatele acelui studiu in Jur­­nalul Britanic de Psihologie Educationala. Au stu­­diat copii ai caror tati ajutau la ingrijirea lor la varsta de sapte ani, citindu-le, iesind in natura si manifestand interes pentru educatia lor. Copiii se descurcau mai bine la scoala si, mai tarziu, aveau mai putine sanse sa aiba probleme cu politia sau sa capete probleme de sanatate mintala si le era mai usor sa formeze relatii stabile. Implicarea tatalui inainte de varsta de sapte ani pune bazele pentru multe lucruri bune ce se vor intampla mai tarziu.

Kerry Daly, profesor de relatii familiale la Univer­­si­­tatea Guelph si director al Aliantei Nationale pentru Cercetarea Implicarii Tatalui, a inceput sa fie inte­­resat de subiectul tatilor la inceputul anilor ’90 si a remarcat de atunci ca timpul pe care mamele si tatii il petrec ingrijind copiii si facand treburi pe langa casa a inceput sa fie comparabil. „Tatii fac mai mult ca inainte, iar mamele,

Nadya Pancsofar, asistent cercetator la Institutul de Dezvoltare Infantila “Frank Porter Graham” de la Universitatea North Carolina (UNC), studiaza modul in care copiii invata limbajul. Cand a cautat studii despre participarea tatalui, nu a gasit mare lucru. In schimb, a descoperit ca s-ar putea ca tatii sa aiba un rol mai insemnat in dezvoltarea limba­­ju­­lui la copii decat se credea initial. Pancsofar si Lynne Vernon-Feagans, profesor de teoria edu­­ca­­tiei la UNC, au realizat impreuna un studiu pe 67 de copii mici, ai caror parinti lucrau amandoi. Copiii de doi ani ai caror tati foloseau un vocabular mai elaborat atunci cand li se adresau au inregis­­trat punctaje mai bune la testul de limba realizat cu un an mai tarziu. In urma studiului, nu s-a con­­statat ca vocabularul mamei ar afecta semnificativ rezultatele. „Suntem siguri ca tatii care folosesc un vocabular mai diversificat au un efect benefic asu­­pra dezvoltarii ulterioare a copilului”, afirma Panc­­sofar.

Multi cercetatori ai “chestiunii tatalui” sunt intrigati de faptul ca tatii au, in relatiile cu copiii, un stil di­­fe­­­­rit de al mamelor. Mamelor le place sa-si dez­­mier­­de si sa-si calmeze copiii, tatii prefera sa-i incite si sa-i stimuleze. Jocurile dure reprezinta o activitate preferata, iar tatilor le place sa-si incu­­ra­­jeze copiii sa-si asume riscuri – sa ajunga pana la barele cele mai de sus in parcurile de joaca, de pilda. Andrea Doucet, profesor de sociologie la Universitatea Carleton din Ottawa - Canada e au­­toarea cartii “Barbatii stiu sa fie mamosi?” despre tatii casnici. Ea a constatat ca acest model com­­portamental e destul de bine inradacinat chiar si la tatii casnici. „Tatii redefinesc ideea de parinte. Noi avem tendinta sa credem ca a ingriji copilul e acelasi lucru cu a-l proteja si a-l cocolosi. Tatii se pricep foarte bine la promovarea independentei copiilor si stiu cum sa se detaseze de acestia intr-un mod afectuos”, afirma cercetatoarea.

Vote it up
518
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza