Despre atacul vascular cerebral

Exista o terapie care poate preveni aparitia dizabilitatilor
 

<p>

In unele tari, „luna constientizarii atacului vascular cerebral“ este marcata in iunie, in altele in mai sau martie. Oricand ar fi organizata, este o ocazie de a face publice simptomele si tratamentele. Atacul vascular cerebral este adesea trecut cu vederea. Solutia? Sa stii cum se manifesta si sa primesti rapid ajutor.

Atacul vascular cerebral este ca un infarct ce are loc creier. Blocaje sau rupturi ale vaselor de sange intrerup fluxul sanguin si de oxigen, ceea ce conduce la moartea celulelor cerebrale. Desi are loc in creier, simptomele se pot manifesta in alte parti ale corpului: fata unei persoane poate sa cada pe o parte (verifica cerandu-i persoanei sa zambeasca), amorteli ale bratelor sau slabiciune si dificultati de vorbire.

Cere rapid ajutor si noteaza-ti ora la care au aparut simptomele. Tratamentul aplicat in primele patru ore si jumatate, folosind un medicament care dizolva cheagurile de sange, numit activator de tesuturi plasminogene (tPA),  – tratamentul se numeste tromboliza (Thrombolysis) iar medicamentul tPA – in decursul a sapte ore de la atac, cu ajutorul unei alte forme de terapie endovasculara, poate preveni aparitia dizabilitatilor.

</p>

Vote it up
171
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza