Desert cu fructe tropicale

Un dulce incarcat cu fructe exotice – mango, banane, grenadilla, papaya, lamaie verde si carambola, toate pline de gust si de vitamine
 
<p>
Portii 6
Timp de preparare: 20 de minute, plus racirea

Ingrediente:

185 g cozonac sau chec Madeira feliat
coaja rasa si sucul de la 1 lamaie verde
coaja rasa si sucul de la 1 portocala
3 linguri sherry sau Madeira
1 mango mic si copt
2 banane
1 papaya
3 granadilla taiate in jumatate
100 ml frisca
1 lingura miere
100 g iaurt cu continut scazut de grasimi

Crema:
2 galbenusuri
2 lingurite faina de porumb
2 linguri de zahar tos
300 ml lapte semidegresat
Pentru ornat:
1 lingura miez de nuca de cocos deshidratat, prajit
2 carambola feliate

Preparare:

Se aranjeaza feliile de chec astfel ca sa acopere fundul unui castron mare de sticla. Se amesteca sucurile de lamaie verde si de portocala cu sherry sau Madeira, si se toarna peste chec ca sa-l moaie. Se face piure miezul de mango, intr-un robot de bucatarie, sau pasat printr-o sita, si se intinde peste feliile de chec. Se pune castronul deoparte.

Pentru a prepara crema, se pun intr-un castron galbenusurile, faina de porumb si zaharul si se bat pana se omogenizeaza. Se pune laptele intr-o cratita, impreuna cu coaja rasa de lamaie si de portocala, si se da in clocot. Se adauga laptele, turnand incet, in mixtura de galbenusuri, amestecand cu grija. Se pune amestecul in cratita si se gateste la foc mic, amestecand constant, pana ce se ingroasa la consistenta unei creme. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca incet.
Se feliaza bananele si papaya si se aranjeaza peste feliile de chec. Se scobeste pulpa de la granadillas si se presara deasupra. Se toarna crema peste fructe, in strat uniform, si se lasa sa se raceasca complet si sa se inchege.
Se bate frisca pana se ingroasa. Se incorporeaza cu grija mierea si iaurtul, apoi se intinde mixtura deasupra cremei. Se presara cu miez de nuca de cocos si se decoreaza cu felii de carambola.

Cateva idei:

• Folositi fructe ale pasiunii in loc de granadilla, sau omiteti granadilla daca preferati o textura mai fina.
• Inlocuiti papaya cu 170 g capsuni feliate. Omiteti lamaia verde si folositi coaja rasa si sucul de la 2 portocale. Pentru a muia checul, amestecati sucul de portocale cu lichior de portocale in loc de sherry.
• In loc de mango, intindeti peste feliile de chec muiate un piure de guava, preparat din 170 g guava coapta, tocata impreuna cu 4–6 lingurite zahar; treceti fructul prin sita. Sau folositi piure de caise proaspete, omitand zaharul.

Avantaje:

• Bananele din aceasta reteta sunt o sursa folositoare de potasiu, important in echilibrarea presiunii sangvine. Desertul mai contine si alte vitamine care sunt bune pentru inima, ca vitamina C din papaya si vitamina A din carambola.
• Mango este o excelenta sursa de beta-caroten, pe care organismul il poate converti in vitamina A. Aceasta vitamina este esentiala pentru sana-tatea pielii si a vederii, mai ales in lumina scazuta. Beta-carotenul este recunoscut si ca un antioxidant puternic, vital in prevenirea bolilor de inima si a cancerului.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
126
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza