Viața în Turcia acum 10.000 de ani

Arheologii studiază ruinele unui sat din Capadocia, una dintre cele mai vechi așezări din lume
 

Satul situat în centrul Turciei are un loc în istoria medicinei, fiindcă vine cu cele mai vechi dovezi ale unei operații pe creier și ale unei autopsii, iar cele mai noi cercetări arată cum trăiau oamenii acum 10 milenii, cum arătau casele și care era durata maximă de viață.

Situl Aşıklı Höyük este cercetat minuțios din 1989 de către o echipă de arheologi condusă de Mihriban Özbaşaran, de la universitatea din Istanbul. Locul este esențial în istoria umanității, fiindcă este unul dintre primele în care s-au găsit dovezi că nomazii vânători-culegători s-au stabilit în așezări permanente și au început să domesticească animalele și să cultive plante. "Înainte, trăiau în grupuri restrânse și erau mereu în mișcare. Aici e prima oară când au stat 24 din 24 de ore împreună, ca o comunitate", spune arheologul, citat de cotidianul Hurryet.

Primele așezări, de acum 11.000 de ani, aveau probabil doar câteva zeci de locuitori, dar se estimează că rapid s-au născut și sate de câteva sute de suflete. Au fost găsite rămășițele a 80 de oameni, iar analizele au arătat că bărbații ajungeau în cel mai bun caz la 50 de ani, iar femeile mureau la vârsta de 30-35 de ani. "Analizând modul de trăi și ritualurile funerare, nu am găsit niciun semn care ar sugera faptul că ar fi existat vreo ierarhie în comunitate. Nu se poate vorbi de o clasă conducătoare", spune Özbaşaran.

La Aşıklı Höyük s-au găsit și urme ale unor colibe care la început erai semi-îngropate în pământ și aveau formă ovală, mai târziu fiind înlocuite de colibe rectangulare din lut. Cu timpul, casele au devenit tot mai apropiate, mai adunate și au luat naștere și primele străzi. Așezarea avea două părți distincte: în nord se găsea partea cu locuințele rectangulare, iar în sud sunt două clădiri cu funcție specială, cel mai probabil spații comune folosite la sărbători, la înmormântări și la diverse ritualuri.

Deși aceste proto-așezări au un nivel de organizare mai puțin dezvoltat decât cele sumeriene de acum 5.000 de ani, lucrul cu adevărat uimitor este vechimea lor. Ultima glaciațiune s-a terminat pe la anul 9.500 î.Hr. și oamenii au fost puși în fața unor schimbări semnificative ale climei. În fața acestor schimbări, oamenii au reacționat, și-au schimbat locul unde au viețuit, dar mai ales modul de viață, stabilindu-se în așezări fixe în jurul cărora au început să crească animale și au făcut și primele încercări de agricultură. Arheologul estimează că satul mai are multe de dezvăluit, pentru încă cel puțin 25 de ani.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
292
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza