Descoperire in sindromul mortii subite

Sindromul mortii subite a sugarului ar putea fi provocat de o anomalie a creierului, potrivit unui studiu american.Foto: Reader’s Digest
 

<p>Cercetatorii de la Spitalul pentru copii din Boston au gasit o explicatie pentru sindromul mortii subite, care afecteaza copiii cu varste sub un an. Ei au descoperit ca sugarii care au murit subit in timpul somnului aveau in creier un nivel mai scazut al neurotransmitatorului serotoninei si al enzimei care ajuta aceasta substanta sa ajunga in sange.

Mai precis, bebelusii aveau mai putini receptori de serotonina in sange, potrivit cercetarii publicate in Journal of the American Medical Association (JAMA).

Anomaliile au fost descoperite in partea inferioara a creierului, in bulbul rahidian. Serotonina si modul in care este procesata in creier ajuta la coordonarea respiratiei, tensiunii arteriale, sensibilitatii la dioxid de carbon si temperatura, dar si a ritmului cardiac.

Copiii care sufera din cauza acestor anomalii pot muri subit in timpul somnului pentru ca aceste functii nu pot fi controlate de sistemul nervos.

Daca copilul sufera de un deficit de serotonina sau doarme pe burta, fiind expus riscului de a inspira aerul pe care-l expirase anterior, sistemul lacunar din bulbul rahidian ar putea sa nu poata detecta problema si "transmite" copilului sa actioneze.
Printre teoriile care incearca sa explice SMSS este aceea ca bebelusii nu sunt capabili sa produca o reactie imuna potrivita la bacteriile care se gasesc in caile respiratorii superioare.

Pentru a se evita SMSS, medicii recomanda culcarea bebelusului pe spate, utilizarea unor saltele mai dure, evitarea culcarii in acelasi pat a doi copii, precum si renuntarea la fumat pe timpul sarcinii sau in preajma copilului.

O alta explicatie posibila ar fi ca anumiti bebelusi au o predispozitie genetica pentru SMSS, iar infectiile si toxinele bacterieme ar putea provoca o reactie inflamatorie excesiva, fatala, au indicat intr-un studiu anterior specialistii de la Fundatia britanica pentru studierea SMSS.</p>

Vote it up
199
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza