Descoperire astronomică

Descoperire unică în România, la Observatorul Astronomic din Bârlad
 

O nova roșie luminoasă, dintr-o galaxie situată la aproximativ 21 de milioane de ani-lumină față de Pământ, a fost descoperită de specialiștii Observatorului Astronomic Bârlad și înregistrată la Biroul Central de Telegrame Astronomice din SUA, fiind cea mai mare descoperire în domeniu din România.

Specialiștii Observatorului Astronomic "Perseus" din cadrul Muzeului Bârlad au descoperit, cu ajutorul telescopului principal, o nova roșie luminoasă, un astru ceresc situat în Galaxia Messier 101, aflată la aproximativ 21 de milioane de ani-lumina de Pământ, transmite Mediafax.

Situată în dreptul constelației Ursa Mare, nova roșie luminoasă este cea mai mare descoperire astronomică în domeniu făcută până acum în România, susțin reprezentanții Observatorului Astronomic din Bârlad, în condițiile în care, la nivel mondial, au mai fost identificate șase astfel de corpuri cerești.

"Descoperirea propriu-zisă, pe telescopul principal al Observatorului, am făcut-o pe 10 februarie, însă am așteptat confirmarea spectografică de la alte telescoape mai mari din lume. Spre bucuria noastră, este o descoperire unică în România și, cu siguranță, va ramane în istorie. Am demonstrat că avem dotarea și posibilitatea să facem descoperiri științifice în acest domeniu al astronomiei", a declarat, marți, pentru Mediafax, coordonatorul Observatorului Astronomic "Perseus" din Bârlad, Ciprian Vântdevară.

Potrivit acestuia, descoperirea a fost înregistrată oficial și la Biroul Central de Telegrame Astronomice din Statele Unite ale Americii.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
224
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza