Descoperire în Satu Mare

Arheologii au descoperit un centru tribal vechi de aproape trei milenii
 

Un centru tribal din mileniul I î.Hr. a fost descoperit pe raza comunei sătmărene Căuaş, prin scanare geomagnetică, cercetarea fiind continuată de arheologii sătmăreni împreună cu cei de la Universitatea Koln din Germania, informează Agerpres. Centrul era situat într-o zonă fortificată natural prin revarsarea a două pâraie în valea Ierului. Sutele de construcții de pe suprafața sitului erau arajate pe șiruri, dovedind că locuințele au fost construite după un plan prestabilit, scrie portalsm.ro.

"Prin scanare geomagnetică, s-a constatat că aici a existat un centru tribal, ce se întindea pe o suprafață de 56 ha, într-o zonă fortificată natural prin revarsarea a două pâraie în valea Ierului. Întreaga suprafață a fost fortificată printr-un efort ce dovedește posibilități impresionante ale comunității care a trăit în așezare.

Un aspect extrem de important se desprinde acum la finalul cercetărilor: sutele de construcții de pe suprafața sitului sunt aranjate pe șiruri, dovedind că locuințele au fost construite după un plan prestabilit. Acest sistem complex de amenajare, ce a fost definit ca fiind protourban, este cunoscut doar la vestitul centru tribal din localitatea Biskupin (Polonia). Situația de la Căuaş dovedește că ar putea fi un fenomen european, databil în sec. X-VIII î.Hr., care însă s-a prezervat și poate fi reconstituit în puține cazuri", arată un comunicat al Muzeului Județean Satu Mare.

Un element deosebit surprins în acest an este acela al unor planuri de construcții cu o latură arcuită (absidate) de foarte mari dimensiuni. Construcții identice ca formă și dimensiuni au fost descoperite recent la Lăpuș, în acest sit având clare conotații cultice.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
228
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza