Depresia, boala inflamatorie?

Cercetatorii au descoperit ca persoanele depresive au un nivel mai ridicat de substante chimice inflamatorii
 

In ultimii 50 de ani, intelepciunea conventionala printre multi psihiatri era ca depresia este cauzata de un dezechilibru chimic la nivelul creierului, cum ar fi un nivel scazut al serotoninei, hormonul responsabil cu buna dispozitie. Dar aceasta teorie nu explica de ce rata depresiei a crescut constant. Din 1991 pana in 2001, rata a crescut de mai mult de doua ori, de la 3,3% la 7% din populatia adulta. Acum isi face intrarea teoria inflamatiei: inflamatia apare cand te raneti sau te expui microbilor care cauzeaza boli. In replica, sistemul tau imunitar elibereaza substante chimice numite citokine pentru a lupta cu organismele daunatoare si pentru a repara stricaciunile. Dar acum anumiti experti considera ca expunerea cronica la citokine – cauzata de stres, alimentatie si toxine prezente in mediul de viata – ar putea reduce nivelul serotoninei si contribui la aparitia depresiei, spune dr. Charles Raison, profesor asociat la Universitatea din Arizona (University of Arizona).

Oamenii de stiinta au facut pentru prima oara acesta conexiune in anii 80, cand au injectat bacterii animalelor pentru a provoca inflamatii. Aceste animale au prezentat simptome de depresie: letargie, lipsa poftei de mancare si evitarea contactului social. Studii ulterioare conduse de dr. Raison si de alti cercetatori au descoperit ca persoanele depresive aveau un nivel mai ridicat de substante chimice inflamatorii, cum ar fi proteina C-reactiva. Intrigata, echipa doctorului Raison a administrat infliximab – un medicament antiinflamator care trateaza bolile autoimune – persoanelor suferind de depresie grava si a descoperit ca subiectii cu nivel ridicat de proteina C-reactiva au raportat o imbunatatire serioasa a simptomelor asociate cu depresia fata de cei carora nu li s-a administrat antiinflamatorul.

Desi probabil ca inflamatia nu este cauza principala a depresiei, expertii tind din ce in ce mai mult sa fie de acord ca o poate prelungi sau inrautati. Tratarea depresiei cu medicamente antiinflamatorii, in cazul pacientilor care prezinta un nivel ridicat de inflamatii, ar putea avea un impact semnificativ asupra dispozitiei acestora.

Ce sa faci?

Alegerea unui stil de viata care sa-ti creasca buna dispozitie (alimentatie sanatoasa, somn suficient) contribuie, de asemenea, si la reducerea riscului de inflamatii – si, implicit, de depresie. Un studiu efectuat in Spania pe mai mult de 10.000 de adulti de varsta mijlocie a aratat ca cei care aveau o dieta bogata in alimente procesate erau mai predispusi la depresie decat cei care aveau o alimentatie de tip mediteranean (bogata in peste, fructe, legume, nuci si alune, grasimi mono-saturate cum ar fi cele din uleiul de masline). Poti reduce de asemenea riscul de inflamatii folosind tehnici de meditatie, incluzand exercitii de respiratie, plimbari meditative sau yoga. Aceste activitati ajuta la reducerea inflamatiilor cauzate de stres la persoanele cu afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida sau astmul, conform unui studiu intreprins in 2013 de cercetatori de la Universitatea Wisconsin-Madison, SUA.

Vote it up
236
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza