Dependenta poate fi tratata

A fost depistat un medicament care ar putea bloca dependenta de morfina si heroina
 

<p>

O echipa internationala de oameni de stiinta a descoperit ca dependenta de morfina si heroina poate fi blocata, ducand in acelasi timp la ameliorarea durerii. Echipa formata din cercetatori de la Universitatea din Adelaide si Universitatea din Colorado a descoperit mecanismul-cheie din sistemul imunitar al organismului care amplifica dependenta de medicamente opioide, conform Science Daily. Studiile de laborator au aratat ca medicamentul (+)-naloxona va bloca selectiv raspunsul imun legat de dependenta.

Rezultatele – care ar putea duce in cele din urma la noi medicamente care ajuta pacientii cu dureri severe, precum si la ajutorarea utilizatorilor de heroina de a renunta la acest obicei – au fost publicate in Journal of Neuroscience.
“Studiile noastre au demonstrat in mod concludent ca putem bloca dependenta prin intermediul sistemului imunitar al creierului, fara a impiedica functionarea corespunzatoare a creierului”, spune autorul principal al studiului, Dr. Mark Hutchinson. “Atat sistemul nervos central cat si sistemul imunitar joaca un rol important in crearea dependentei, dar studiile noastre au aratat ca tot ce trebuie sa facem este sa blocam raspunsul imunitar din creier pentru a preveni nevoia de droguri opioide.”

Echipa si-a concentrat eforturile sale de cercetare pe un receptor imunitar cunoscut sub numele de Toll-Like receptor 4 (TLR4).
“Medicamente opioide, cum ar fi morfina si heroina, se leaga la TLR4 intr-un mod similar cu raspunsul imun normal la bacterii. Problema este ca, apoi, TLR4 actioneaza ca un amplificator pentru dependenta”, spune dr. Hutchinson.
Medicamentul (+)-naloxona inlatura automat dependenta si necesitatea de a lua opioide precum si comportamentele asociate cu dependenta.

Linda Watkins de la Centrul pentru Neurostiinta de la Universitatea din Colorado Boulder spune: “Acesta cercetare schimba fundamental ceea ce intelegem despre opioide, recompensa si dependenta. Am suspectat de cativa ani ca TLR4 ar putea fi cheia pentru blocarea dependentei de opiacee, dar acum avem dovada.”

Credem ca (+)-naloxona se va dovedi extrem de utila ca medicament, astfel incat pacientii care necesita medicamente pentru dureri severe sa nu devina dependenti, dar sa primeasca ajutor pentru ameliorarea durerii”, spune Watkins.
Cercetatorii spun ca studiile clinice ar putea fi posibile in urmatoarele 18 luni. 
Acest studiu a fost finantat de catre National Institute on Drug Abuse (NIDA) din Statele Unite si Australian Research Council (ARC).

</p>

Vote it up
125
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza