De vorba cu medicul pro-vaccinare

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel explica de ce crede atat de mult in vaccinuri si ce mai pregatesc cercetatorii in domeniu.Foto: Cristian Duminecioiu
 

<p>RD: Mai e primavara o perioada periculoasa din punctul de vedere al aparitiei virusilor?
S-C: Primavara se asociaza cu caldura si se asociaza cu venirea in circulatie a altor virusuri respiratorii decat cele din sezonul rece. Practic se inlocuiesc virusurile gripale cu virusi de tipul celor care dau rinofaringite, angine etc.

RD: O sa asistam in acest an la aparitia unui virus gripal nou sau a unor mutatii periculoase?

S-C: In fiecare an apar modificari in structura virusurilor gripale si in fiecare an exista o serie de microorganisme care incearca sa faca saltul intre specii. Acest lucru se intampla in special in zonele in care se consuma alimente nepreparate termic, cum ar fi consumul de creier crud de maimuta sau alte feluri de exhibitii alimentare - pentru noi, nu pentru ei - si care evident favorizeaza acest pasaj de la o specie la alta. Norocul nostru este ca aceste microorganisme nu reusesc intotdeauna sa capete valente de transmitere interumana si raman cantonate la persoana care a dezvoltat afectiunea respectiva, afectiune care de cele mai multe ori duce la moartea pacientului. Un tip clasic in literatura este boala kuru si respectiv scrapie, care, in traducere umanoida, ar fi boala vacii nebune sau encefalopatia spongiforma. Toate sunt encefalopatii spongiforme si toate sunt date de prioni. Prionii fiind de fapt proteine autoreplicative si care nu au material genetic in ele, adica nu au AND sau ARN. Iar creierul ajunge sa ia aspectul unui burete cu gauri.

RD: Cum se face ca in ultimul deceniu au aparut atatea forme noi de gripa sau alti virusi periculosi, precum SARS, aviara, porcina si la ce ne-am putea astepta in urmatorii ani?

S-C: Oamenii de stiinta au realizat ca in contextul in care exista colaborare intre oameni la fel exista colaborare intre microorganisme. Iar ceea ce se constata in momentul de fata, este aceea de coalitii intre virusuri. De exemplu, virusul respirator sincitial se coalizeaza cu virusul care da raceala banala si, la persoana adulata genereaza forme severe de afectare pulmonara, uneori chiar mortale. Sunt predispuse sa faca astfel de infectii persoanele care sunt cu boli imunodeprimante, de tipul bolilor neoplazice, deci a cancerelor, sau de tipul bronhopneupatiilor cronice obstructive (BPOC). La fel se intampla si in cazul bacteriilor. Este o asociere care e teribila, se cheama fasciita necrozanta (sau asa-zisa boala mancatoare de carne), unde isi dau concursul germeni care sunt anaerobi (care nu folosesc oxigenul pentru a se multiplica) impreuna cu germeni aerobi si, care deseori, duc la forme mortale.

RD: Dar aceste procese sunt de data recenta sau au fost dintotdeauna?

S-C: Nu, ele exista, sunt cunoscute, numai ca pe masura ce aceste microorganisme gasesc in fata lor niste terenuri care sunt tarate, niste persoane tarate din punct de vedere al capacitatilor de aparare evident ca le acceseaza.

RD: O data la 2 – 3 ani, Organizatia Mondiala a Sanatatii e pusa pe jar. Ce se intampla?

S-C: La inceput apar mici infectii, care pana sa apara in spectrul clinic ca sa le vada doctorii trebuie sa atinga un anumit prag critic. Pentru a atinge un prag critic, in general, e nevoie de circa doi-trei ani de zile. Deci, din virusii care apar anul asta o sa-i vizualizam din punct de vedere clinic peste un an, peste doi sau peste trei, pentru ca dau o infectie aici si nu o baga nimeni in seama, mai dau una dincolo si nu o baga nimeni in seama, si tot asa. La un moment dat apar 3 - 5 cazuri, ca un mic focar dar care devine deja evident clinic si toata lumea se intreaba ce este. Din aceasta cauza s-a pus la punct un sistem de alerta rapida astfel incat sa nu mai stam sa asteptam sa treaca un interval foarte lung de timp ci sa sesizam mult mai repede aparitia unor astfel de cazuri, care nu sunt pe tipicul bolilor clasice. In momentul de fata, medicina, din punct de vedere al bolilor infectioase si bolilor infecto-contagioase, se rescrie. Nu mai seamna nimic cu nimic. Germenii au inceput sa-si piarda sezonalitatea.

RD: Dati un exemplu.

S-C: Stiam ca varicela (varsatul de vant) trebuie sa fie in sezonul de primavara. Dar am avut varicela si in plina iarna. Avem varicela si vara, ceea ce este anormal. Motiv pentru care trebuie tras un semnal de alarma. Persoanele care nu au avut varicela in copilarie e bine sa se vaccineze impotriva virusului varicelo-zosterian. O sa va intrebati de ce? Nu cumva e iarasi o politica de firma producatoare de vaccinuri care vrea sa ne umple capul cu tampenii si, respectiv, sa-si vanda produsele? Raspunsul este categoric, nu. Si odata pentru totdeauna ar trebui sa avem mintea cu noi si sa nu ne uitam ce spun unii si altii care nu au idee de problema. Virusul varicelo-zosterian este un virus care la copilul mic da varicela, dar, desi se vindeca, copilul nu scapa de el. Virusul ramane cantonat la nivelul ganglionilor spinali si in momentul in care persoana adulta face o stare de imunodepresie, adica ii scade sistemul de aparare, apare zona zoster. Exact acelasi virus care i-a generat varicela, produce zona la batranete. Si o sa ziceti: “Ce mare chestie!” Problema e ca aceasta zona lasa o durere dupa ce se retrag leziunile, pe sase luni sau pe doi ani de zile sau chiar mai mult si se cheama durere neuropata. Iar acest tip de comportament este cat se poate de pacatos, pentru ca persoana respectiva nu se poate odihni, ii scade randamentul de munca, uneori ajunge chiar sa fie pensionata din cauza acestei probleme, ia medicamente cu pumnul, fara sa rezolve problema. Deci, iata ca nu e asa de ici de colo. Asa ca nu trebuie sa asteptam ca cel mic sa faca boala. Trebuie vaccinat din timp. Motiv pentru care acest tip de vaccinare e inclus in programul national de imunizare, fara ca in momentul de fata sa poata fi si finantat din cauza lipsei de fonduri. Dar e recomandat ca cei care au posibilitatea sa o faca.

Mai mult decat atat se stie ca persoanele adulte care nu au facut boala in copilarie si fac boala la varste adulte fac forme mult mai severe de boala care de obicei asociaza  pneumonie interstitiala adeseori mortala si encefalita. Deci iata noi argumente care ne fac sa ducem sa vaccinam copilul mic astfel incat sa nu mai poata sa dezvolte infectia si sa scape si de varicela si de posibile complicatii ale ei si de zona zoster si ce aduce ea. Dar daca copilul a facut deja boala nu mai trebuie vaccinat.

RD: Ce e cu vaccinul impotriva AH1N1? S-a spus ca s-au folosit tulpini tumorale...

S-C: Nu, nu s-au folosit tulpini tumorale, ci s-au folosit linii celulare care sunt provenite de la asa-zise tumori, ceea ce este cu totul altceva. Si atunci s-a elaborat ideea precum ca ar putea sa imprumute gene, iar genele respective ar putea sa se duca in genele noastre, care apoi sa se transforme in gene oncogene, care sa genereze cancer etc. E o fantasmagorie intreaga.

RD: De ce au refuzat atat de multi medici vaccinarea? De ce totusi atatea voci impotriva?

S-C: Foarte simplu. Pentru ca vaccinologia e o specialitate si si-au dat cu presupusul cei care nu sunt de specialitate. Daca intrebi un medic de alta specialitate cum e cu vaccinurile o sa spuna ce o sa spuna. Daca e destept, te trimite la specialist, daca nu e suficient de… isi da cu presupusul.

RD: Multi parlamentari din Consiliul Europei au solicitat constituirea unei comisii de ancheta pentru evaluarea “amenintarii falselor pandemii”?

S-C: E o chestiune pur politica, nu are nici o legatura cu stiinta. Nici parlamentarii europeni nu se deosebesc de parlamentarii romani.

RD: Sunt unii mai rezistenti decat altii la acest virus?

S-C: Nimeni nu este suficient de rezistent la acest virus, toata lumea este receptiva. Unii sunt mai receptivi, altii mai putin receptivi. Dar cei mai receptivi sunt cei din grupele de populatie activa intre 30 si 50 de ani. Si, in principal, cei cu boli asociate: BPOC, diabet, boli cardio-vasculare, cerebro-vasculare, leucemii, limfoame, boli neoplazice, HIV-SIDA, tuberculoza, toate bolile debilitante. Atentie, e diferenta foarte mare intre vaccinurile vii si vaccinurile omorate. Noi vorbim de cele omorate – acolo nu exista nimic viabil si care sa se poata replica, ci exista numai fragmente din virusul respectiv, bucatele din el, care nu se pot autoasambla si care genereaza sinteza de anticorpi, care sunt anticorpi protectori. Deci noi despre astfel de tipuri de vaccinuri vorbim.</p>

Vote it up
1671
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza