De post: Salata de naut cu pitta

Aceasta reteta se bazeaza pe fattoush, salata populara in Liban si Siria, si este un fel principal mai mult decat satisfacator.

 

<p>Ingrediente

4 paini pitta cu susan
2 cutii naut, circa 410 g fiecare, scurs si spalat
1/2 castravete taiat cubulete
4 rosii mari, circa 900 g in total, tocate
6 cepe verzi tocate
55 g masline negre fara samburi, preferabil varietatea Kalamata
fire de menta proaspata pentru ornat
Dressing tapenade
2 linguri ulei de masline extra virgin
1 lingura otet balsamic
2 lingurite sos tapenade
1 lingura menta proaspata, tocata
piper

Se obtin 4 portii
Timp de preparare si de gatit: 20 de minute
Fiecare portie contine: 476 kcal, 14 g proteine, 19 g grasimi (din care 3 g grasimi saturate), 67 g carbohidrati (din care 7 g zahar), 6 g fibre

Preparare

1. Se incalzeste grillul. Se despica painile pitta in jumatate, cu un cutit ascutit. Se prajesc sub grill pana se fac aurii si crocante, intorcandu-le o data, apoi se lasa sa se raceasca. Se rup bucatele.
2. Se pun nautul, castravetele, rosiile, ceapa verde si maslinele intr-un castron. Pentru dressing, se amesteca uleiul de masline, otetul, sosul tapenade, menta si piperul. Se stropesc vegetalele cu acest dressing si se amesteca bine.
3. Chiar inainte de a servi salata, se adauga bucatelele de pitta si se amesteca. Se serveste salata ornata cu fire de menta proaspata.

Cateva idei

Daca nu gasesti paine pitta cu susan, se poate folosi paine pitta simpla sau integrala.
In loc sa adaugi in salata bucatele de paine pitta, incearca crutoane de mamaliga. In 750 ml bulion de legume clocotit se adauga 160 g malai instant, in flux continuu, amestecand permanent. Fierbeti 4-5 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce mixtura este groasa si se desprinde de marginile vasului. Adaugati 15 g parmezan proaspat ras, 3 linguri coriandru proaspat tocat, sare si piper dupa gust. Intindeti rapid mamaliga pe o tava de copt de 18 x 28 cm si las-o sa se raceasca 30 de minute, pana se intareste. Intoarce-o si taie-o cubulete de 1 cm. Intinde crutoanele de mamaliga pe o folie de aluminiu, peste gratarul cuptorului, si coace-le 5-8 minute sub grillul incins moderat, intorcandu-le de cateva ori. Adauga doua treimi din crutoane in salata si amesteca bine. Presara restul de crutoane deasupra salatei si serveste-o.

Este important sa prajesti pitta pana se face aurie si crocanta, altfel se va muia in contact cu restul ingredientelor. Dressingul adauga un gust distinct de masline, ansoa si usturoi.

Avantaje

- Desi maslinele au un continut relativ ridicat de grasimi, majoritatea lor sunt nesaturate, acestea fiind tipul de grasimi considerat cel mai sanatos si care poate fi inclus in dieta noastra.
- Atat partea verde, cat si cea alba de la cepele verzi se pot manca. Utilizand partea verde - frunzele - se mareste cantitatea de beta-caroten care este consumata.

Versiune

Prepara o salata de naut cu vinete, delicioasa cu pitta sau cu crutoane de mamaliga. Taie 340 g vanata in cubulete de 1 cm si prajeste-le incet in 2 linguri de ulei de masline extra virgin, 5 minute. Adauga 1 lingurita seminte de chimion si continua prajitul pana ce cubuletele de vanata sunt rumenite si fragede. Rastoarna-le intr-un castron si amesteca-le cu 3 cutii de naut, circa 410 g fiecare, scurs si clatit, 1 ceapa rosie feliata subtire, 170 g frunze tinere de spanac si 1 ardei gras galben, feliat. Pentru dressing, amesteca 1 lingura ulei de masline extra virgin, 2 lingurite suc de lamaie, 2 linguri coriandru tocat si piper.</p>

Vote it up
142
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza