De vorbă cu Livia Dilă

Jurnalista ne-a povestit despre diagnosticul care i-a schimbat viața.
 

O cunoaștem cu toții de când prezenta zilnic „Ora de Știri“, principalul jurnal al TVR2, sau „6! Vine presa“, la B1 TV. Livia Dilă este jurnalistă și moderator TV, a fost o vreme profesoară de limba franceză și, ce e poate mai important, își oferă mereu ajutorul atunci când crede cu tărie in ceva.

Reader’s Digest: După o carieră lungă în televiziune, te-ai mutat pe internet, unde încerci să devoalezi secretele unei vieți împlinite. Ce te-a determinat să faci această schimbare?

Livia Dilă: Televiziunea a însemnat comunicare, dorința de a face bine. Blogul Liviadila.com este un proiect drag, pe care-l fac cu toată inima, cu pasiune, convinsă fiind că viața poate fi mai frumoasă dacă ești atent la nevoile tale. Am avut nevoie de o schimbare, de alt ritm, să mă observ, să fiu mai blândă cu mine.

 

Diagnosticul de diabet te-a determinat să îți schimbi complet stilul de viață. Cum arăta o zi din viața ta înainte? Și cum decurge acum?

Acum știu că este necesar să nu sărim peste mic-dejun și prânz. Timp este. Că ți-l faci. Înainte de diabet aveam o viață dezorganizată, mâncam mult seara, iar peste zi, multe cafele, produse de patiserie, biscuiți, ciocolățele.

 

După aflarea diagnosticului, ai simțit deznădejde?

Am fost confuză, nu prea știam ce este diabetul. Am fost tristă pentru că îmi erau aproape interzise inclusiv fructele. Doar o mână de cireșe sau trei-patru prune sau un ciorchine mic de struguri. Fără zahăr... nu a fost ușor.

 

Vrem să ne schimbăm stilul de viață. De unde începem? Care ar fi primii trei pași?

Gândire pozitivă și tehnici de reducere a stresului, 3-5 mese pe zi, cu alimente sănătoase, plimbări și sport în aer liber.

 

Cum arată lumea, privită de la pupitrul știrilor TV?

Uneori foarte tristă, alteori foarte frumoasă. Am fost profesoară un timp, n-am privit televiziunea decât ca pe un public mai mare decât sala de clasă.

 

Te-ai mai întoarce în televiziune?

Pentru un proiect interesant, da. Radio, TV, presa scrisă, online, pentru mine sunt totuna. E ca o misiune. Jurnalistul informează corect și cât poate de onest.

 

Ce avantaje și ce dezavantaje aduce cu sine statutul de vedetă?

E măgulitor când primești complimente, alteori vrei să-ți protejezi intimitatea. Poate, prin statutul tău, reușești să mobilizezi oamenii mai ușor, obții informații mai repede. Poți fi judecat după aparențe, există un miraj al acestei poziții sociale.

 

Ai o fetiță de opt ani, Maria Sophia. Care crezi că e cea mai importantă lecție pe care un părinte i-o poate transmite copilului său?

Să-și evalueze mereu performanțele, să se întreacă pe el însuși, să se bucure de tot ce face. Să știe că are multe talente, unele nedescoperite. Să fie tolerant cu el și cu lumea. Să fie capabil să înțeleagă corect o situație, să nu fie agresiv.

 

Care a fost cel mai bun sfat primit de la părinții tăi?

Cred că au fost și cuvinte, dar am învățat din atitudinea lor. Să fiu cinstită, să mă bazez pe forțele mele, să muncesc și să-mi urmez visurile.

 

Ai absolvit Facultatea de Litere. Care este cartea pe care crezi că ar trebui să o citească oricine?

Cărțile sunt tot atâtea lumi necunoscute, e minunat să le pătrundem. Am citit și recitesc cu plăcere beletristică. Dar cred că importante sunt și cărțile despre noi, despre cum funcționăm, despre durerile noastre psihologice. Recomand Eckhart Tolle, „Puterea prezentului“.

 

Vote it up
277
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza