De vorbă cu Adrian Titieni

Actorul Adrian Titieni își trăiește viața și își joacă rolurile, printre examene de Bacalaureat.  
 

La vârsta de 53 de ani, actorul Adrian Titieni a interpretat recent cel mai greu rol din întreaga sa carieră de până acum, cel din filmul Bacalaureat, peliculă care a luat premiul pentru regie la Cannes. Îl așteaptă noi proiecte de teatru și film, dar și alte două examene de bacalaureat, de data aceasta ale copiilor săi din viața reală. Și, nu în ultimul rând, actorul Adrian Titieni e preocupat și de cariera studenților săi de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, unde este rector. Cu toate acestea, și-a găsit timp să ne povestească câte ceva despre el, copii, examene și planuri de viitor.

 

Reader’s Digest: Ce e mai greu: teatrul sau filmul? Ce e mai frumos de jucat?

Adrian Titieni: Greu e orice nu faci cu bucurie. Lucrez atât în teatru, cât și în film cu bucurie și vreau să cred cu cât de câtă pricepere. Așa că greul ar putea să fie gradul de provocare... Și teatrul și filmul sunt frumos și interesant de jucat, atunci când întâlnești oameni cu care vorbești aceeași limbă.

 

Ce a însemnat pentru dumneavoastră rolul din „Bacalaureat“?

Un rol complex, provocator, care m-a obligat să mă întorc serios asupra condiției mele de părinte. În același timp, a fost un rol care mi-a oferit multe experiențe sub semnul lui „prima dată“. Am lucrat prima dată cu Cristian Mungiu – un lucru absolut extraordinar –, am fost plecat prima dată de acasă pentru 45 de zile, departe de familie, în orașul Victoria, am fost prima dată la Cannes.

 

Care a fost cel mai greu rol? Dar cel care v-a plăcut cel mai mult?

Probabil cel mai greu rol a fost cel din Bacalaureat și nu știu dacă m-am ridicat la înălțimea așteptări­lor, iar cel care mi-a plăcut cel mai mult a fost tatăl din Colivia, în regia lui Adrian Sitaru.

 

Sunteți actor, iar soția este actriță. Vă urmează exemplul vreunul dintre copii?

Ariadna, fiica cea mare, vrea să urmeze medicina și se pregătește serios pentru asta, iar Marc, fiind de față în timp ce scriu aceste lucruri, mi-a transmis: „În niciun caz!“

 

E greu să fii părinte? Dar să joci rolul de părinte?

Mă bucur să fiu părinte, dar provocarea rămâne. Și e o provocare cu mare responsabilitate. Nu există o școală pentru părinți, așa că trebuie să înveți totul din mers și ce crezi că ai descoperit și știi astăzi, nu mai e valabil mâine. Încerc să mă pun în situația lor, de cele mai multe ori nu reușesc, dar insist. Și încerc cât pot prin exemplu personal și teorii aride să-i fac să înțeleagă că trebuie să se respecte pe ei înșiși și, în general, viața, care e valoarea supremă. Să joci rolul de părinte e mult mai ușor.

 

Care e povestea preferată a actorului Adrian Titieni?

Sunt multe povești frumoase și interesante. O să aleg una din realitate, din propria viață. Student fiind, am călătorit cu trenul de la București spre Bistrița, unde m-am întâlnit cu câțiva foști colegi de liceu. M-am prezentat necunoscuților din compartiment, prieteni ai colegilor. O fată frumoasă a refuzat să creadă că mă numesc Adrian Titieni, spunându-mi că Adrian Titieni e în celălalt vagon. Am râs și m-am dus să-mi întâlnesc tizul absolut. Era posibil. Am dat peste un om rușinat, care încerca, împrumutându-mi numele, să treacă drept student la teatru. Era ciudat și măgulitor în același timp. Nu ne-am mai revăzut. Sper ca viitoarea întâlnire să fie de-adevăratelea cu mine însumi.

 

Care sunt cele mai importante proiecte care se apropie?

Cele mai importante proiecte de viitor sunt: bacalaureat Ariadna, admitere medicină, corijențe Marc, bacalaureat Marc, admitere la… și câteva proiecte de teatru și film.
 

Vote it up
462
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza