De unde vin labirinturile?

Spiralele si labirinturile sunt printre cele mai vechi planuri abstracte facute de om
 
<p>
Adevarata destinatie a labirintului ramane pana azi un mister.
Labirinturile imbraca diverse forme, de la simbol religios la pur divertisment si, fapt unic pentru modele si planuri, ele se gasesc in toata lumea, in toate culturile.

Spiralele si labirinturile sunt printre cele mai vechi planuri abstracte facute de om, primele imagini care reprezinta mai degraba idei si nu evenimente precum vanatori si batalii. Ele au aparut simultan in diverse parti ale lumii, separate de distante mari, ce nu se puteau influenta reciproc. Desene cu labirinturi de o vechime similara au fost descoperite in Arizona, Indiana si Sumatra, ca si in Europa.

Labirintul era asociat cu ideile religioase despre moarte si inviere si a devenit punctul central al ritualurilor pentru asigurarea revenirii feritilitatii primaverii dupa moartea soarelui din lunga iarna. Primele comunitati din sudul Europei au incrustat desene cu labirinturi in pietrele mormintelor si monumentelor lor. Altele (Scandinavia) au creat labirinturi, marcate cu brazde de iarba taiata sau cu bolovani, care erau folosite in dansurile rituale de la solstitiul de primavara.

Vestit labirint mitologic din lumea occidentala este cel al regelui Minos din Creta, care adapostea odinioara Minotaurul – jumatate om, jumatate taur. Eroul atenian Theseu si-a croit drum prin labirint si a ucis Minotaurul. Excavarile de la palatul minoian din Cnossos nu au scos la iveala urma vreunui labirint. Exista insa multe dovezi despre un cult al taurului, a carui emblema e un topor cu doua capete – labrys – care poate sta la originea cuvantului labirint.

Nu se stie cand s-a construit primul labirint. In secolul V i.Cr., istoricul grec Herodot a vizitat o cladire celebra din Fayum, in Egipt, construita in 1800 i.Cr. de Amenemhet III, si a descris-o drept „labirint“. Desi era o constructie vasta, cu 12 curti si multe sali legate prin poteci serpuitoare, nu pare sa fi avut planul deliberat al unui labirint adevarat.

Unul dintre cele mai vechi desene labirintice din nordul Europei, datand din c. 2500 i.Cr., este spirala tripla incrustata in stanca dintr-o movila funerara din New Grange, County Meath, Irlanda.
Alte incrustatii de labirinturi au fost gasite in toata Europa, indicand o dezvoltare de la spirale, in primele situri, pana la „labirintul cretan“ mai complex, din secolele ulterioare. Modelul acestuia din urma este un labirint simplu cu o intrare si o carare care serpuieste pana in centru printr-o serie de sapte inele.

De la sfarsitul secolului XII, labirinturile au inceput sa apara in bisericile din intreaga Europa, marcate pe lespezile pardoselii. Multe catedrale medievale franceze sunt cunoscute pentru asemenea labirinturi; intre acestea – Bayeux, Amiens, Chartres si Sens. Labirinturile crestine de pe pavaj au devenit parte integranta a penitentei; credinciosii se tarau in genunchi urmand serpuirile si cotiturile desenului. Ele erau deseori facute pentru cei care nu puteau face pelerinajul in Tara Sfanta, si labirinturile din biserici au fost denumite chemins de Jerusalem, „drumuri spre Ierusalim“. In Italia, labirinturile erau cioplite pe stalpi si ziduri, unde puteau fi urmate cu degetul in timpul rugaciunii. Un asemenea labirint poate fi vazut in catedrala Lucca.

Labirinturile erau folosite si in ritualurile folclorice provenite din riturile de fertilitate pagane. In Anglia, labirinturi din brazde de iarba, precum Julian's Bower din Alkborough, Humberside, erau folosite la serbarile de Paste si de mai. Dansurile in spirala, in care tineri si tinere se invarteau spre un punct central si ieseau apoi din el, au fost populare pana in secolul XIX. Dansuri labirintice se mai fac si acum in Europa si au la baza stravechiul Dans al cocorului – geranos – pe care l-ar fi dansat Theseu si insotitorii lui pe insula greceasca Delos pentru a sarbatori iesirea lor din labirintul lui Minos.

Entuziasmul pentru gradini artificiale cu un labirint-puzzle a cuprins Europa incepand din secolul XVI. Labirinturile erau marcate cu garduri vii inalte si duceau spre cateva fundaturi, ca acela de la Hampton Court. Astazi, cel mai mare labirint din gard viu, inaugurat in 1978, se afla la Longleat House in Wiltshire. El are 2,7 km lungime si e facut din peste 16 000 de arbusti de tisa.
</p>
Vote it up
298
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza