De unde-mi cumpăr vacanța de vară

Zece sfaturi de care e bine să ții cont, pentru a avea un concediu reușit
 

Articole similare

În ultima vreme, am primit diverse întrebări despre pachetele turistice de vară. Revine în discuţie „De unde să cumpăr?“ şi „Cum să aleg?“, aşa că încropesc o listă de reguli pe care eu, una, le-aş aplica înainte de a-mi da banii.

1 CUMPĂRĂ DE LA O AGENŢIE DE CARE AI AUZIT. Dă o căutare pe Google şi vezi ce spun alţii despre ce au cumpărat înaintea ta, dar nu te descuraja la primele păreri negative. Citeşte reacţiile cu discernământ – pe internet sunt mulţi furioşi. Riscurile ca pachetul de vară să rămână neonorat, în cazul unor agenţii mari şi vechi, este destul de mic, pentru că mare parte din businessul lor se bazează pe acest tip de vacanţe. În cazul călătoriilor de tip adventure, mamuţii nu sunt cea mai bună idee.

2 INDIFERENT CE ÎŢI SPUNE agentul de turism despre un hotel sau altul, verifică şi tu despre ce e vorba. Cu toate bunele intenţii din lume, s-ar putea să ţi se vândă un hotel pe o plajă cu pietriş când tu voiai nisip, fără piscină când tu voiai vreo cinci, cu multe scări, deşi ai mobilitate redusă. Sigur, dacă nu eşti pricinos, merge şi-aşa, dar dacă eşti, ţi-ai stricat toată vacanţa. Acum vreo câteva luni, am auzit o poveste de călătorie cu o persoană în scaun cu rotile care ajunsese la un hotel fără lift, cocoţat pe o stâncă poetică din Grecia. Iar acum câţiva ani, o agentă de turism drăguţă a vrut să îmi vândă un pachet în Ibiza pentru mine, soţul meu şi fetiţa mea foarte mică. Când am cerut o descriere a hotelului, am văzut scris îngroşat că ei nu primesc copii.

3 PLĂTEŞTE UN PREŢ REZONABIL. Nu te înfige la reduceri aberante, chiar dacă ele sunt oferite de agenţii respectabile. S-ar putea să ajungi într-o cocină de hotel, cu un restaurant care arată jalnic, într-un loc departe de plajă sau prea izolat. Când vezi că ceva costă 100 de euro în loc de 500, trebuie să te aştepţi să primeşti servicii de cel mult 120.

4 DEFINEŞTE CE ÎNŢELEGI PRIN CONFORT. Dacă stai în garsonieră şi nu dai doi bani pe spaţiul de locuit, s-ar putea să te simţi minunat la două stele în Grecia şi să nu-ţi pese de igrasia din baie. Dacă locuinţa ta e veşnic curată lună, trebuie să înţelegi că poza de la 2 stele e o poză şi că realitatea poate fi diferită.

5 DACĂ ÎŢI ÎNCHIPUI CĂ ANTALYA e toată lux şi cinci stele, cumpără un pachet chiar la un hotel de cinci stele şi ai grijă să nu fie cel mai ieftin din catalog.

6 DACĂ AI MULŢI BANI şi nu te deranjează să îi cheltuieşti, nu cumpăra totuşi Antalya de 15.000 euro. Fii convins că nu face banii ăştia. Faptul că Mimi, nevasta primarului, a fost acolo, nu e o garanţie a calităţii.

7 ALL INCLUSIVE NU E NEAPĂRAT O ECONOMIE, deşi pare. Trebuie să te aştepţi ca în cele mai multe locuri băuturile alcoolice să fie mult sub aşteptări, mâncarea nişte mormane uriaşe de chestii procesate ca la cantină, iar hotelurile cu pricina să fie aşezate chez la mère du diable, astfel încât orice aventură în afară să coste destul de mult.

8 CUMPĂRĂ BILETELE DIN TIMP. Early bookingul nu e un mit, chiar poate reduce cheltuielile considerabil. Sau cumpără târziu, au început să răsară şi la noi ofertele de tip last minute.

9 NU ORICE PLAJĂ din Grecia are nisip fin şi apă azurie, cu atât mai puţin cele din Turcia. Dă o căutare după numele plajei şi vezi cu ce o să te alegi. Informaţii sunt peste tot pe internet. Verifică aşezarea hotelului, nu te mulţumi cu: „E în Creta“. Poate fi în inima unei staţiuni sau între nişte pogoane goale de pământ, pe care pasc capre.

10 SEZONUL LA MEDITERANĂ se declară deschis foarte repede, iar din mai începe agitaţia în staţiuni. Preţurile sunt mai scăzute, dar baie în mare pot face doar popoarele mai călite la frig, pentru că apa are între 16 şi 21 de grade. Aşadar, împingeţi-vă sejurul înspre luna iulie.

Vă doresc călătorii conforme cu aşteptările!

Vote it up
191
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza