De ce te poti lipsi

Iata o lista cu cele mai ciudate parti ale corpului nostru, carora expertii nu le mai gasesc nicio utilitate
 

<p>

Este vorba despre bizarerii ale biologiei. Conform expertilor, aceste parti – muschi, oase si tesuturi – poate ca le-au fost utile stramosilor nostri, dar azi nu mai au nicio utilitate. Ba chiar unele dintre ele ne dau batai de cap. Citeste, in continuare, lista cu cele mai ciudate parti ale corpului nostru.

– Coccisul  

Nu se numeste degeaba noada – micul os de la baza coloanei vertebrale este o ramasita a unei cozi. Aproape orice mamifer de pe pamant a avut o coada la un anume stadiu al evolutiei, chiar daca s-a intamplat doar in etapa intrauterina. Pentru oameni, o structura codala este inca vizibila la ecografiile realizate intre saptamanile 14 si 22 din dezvoltarea embrionului.

– Muschii urechii  
Avem un intreg grup de muschi ai urechii pe care stramosii nostri maimute i-ar fi folosit pentru a-si misca urechile ca pe niste antene satelit in cautarea semnalului. Pentru noi, muschii respectivi nu servesc la mai nimic – exceptand poate cateva momente de distractie pentru cei carora le place sa-i vada pe unii dand din urechi.

– Maselele de minte
Pot sa se comporte intocmai ca musafirii nedoriti: nu e prea mult loc pentru ele, dar iti ocupa spatiul personal oricum, ducand la un disconfort simtitor. Asta poate sa se preschimbe in durere severa, facandu-te sa te simti ca si cum tocmai ai incasat un pumn in falca.

– Arrector Pili  
Asa se numesc micii muschi atasati la foliculii firelor de par, care se contracta involuntar, de ti se face astfel pielea gaina. Acest reflex le ajuta pe animalele cu blana sa retina caldura: simpla ridicare a firului de par impiedica trecerea aerului prin blana. Dar, de vreme ce oamenii nu mai au atata par, al nostru arrector pili nu face decat sa ne semnaleze sa ne mai punem o haina pe noi.

– Mameloanele la barbati
Sunt mai degraba ramasite embrionare. In viata intrauterina, toti fetusii sunt la inceput femele si incep sa dezvolte parti ale corpului femeiesc, cum sunt si mameloanele. Cand un cromozom Y este prezent, fetusul produce testosteron si se dezvolta ca mascul, mameloanele ramanand, in acest caz, mai degraba decorative.

</p>

Vote it up
183
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza