De ce suntem atât de obosiți?

Analizele îți vor spune adevăratul motiv pentru care ți-ai pierdut energia
 

Oboseala permanentă este un semnal de alarmă. Dacă nu se rezolvă prin modificări ale stilului de viață, este nevoie să consulți medicul și să faci analize de sânge. Ce ai putea schimba în stilul tău de viață?

1. Alimentația. Cofeina și zahărul se pot întoarce împotriva ta, lăsându-te mai obosit, pentru că nivelul de zahăr din sânge fluctuează puternic. Alege o dietă echilibrată, sănătoasă, plină cu fructe, legume și proteine. Obezitatea este un factor care contribuie la oboseală.

2. Somnul. Mulți oameni nu dorm suficient. Dacă ești unul dintre ei, evită cofeina și alcoolul în orele de dinainte de culcare, oprește televizorul și încearcă să ai un dormitor linișit și odihnitor.

3. Exercițiile fizice. Recomandarea principală ar fi să faci exerciții fizice regulate cu cel puțin trei ore înainte de culcare, pentru a avea timp de relaxare. Contrar părerii larg răspândite, exercițiile fizice nu obosesc. Aproape toate studiile au arătat că persoanele sedentare care încep să facă exerciții se simt mai puțin obosite decât cele care nu fac exerciții fizice. Daca urmezi recomandările cel puțin o luna și tot nu te simți mai energic, caută alte cauze ale oboselii.

4. Anemia. “Aceasta este o cauză foarte frecventă a oboselii și este foarte ușor de verificat cu un simplu test de sânge”, spune Sandra Fryhofer, profesor asociat la Universitatea Emory. Poți remedia anemia cu o dietă bogată în fier sau suplimente dacă ai o deficiență cronică de fier.

5. Deficiența unor nutrienti importanti, cum ar fi potasiu. Se poate verifica prin analize de sânge.

6. Problemele tiroidiene pot cauza oboseala. Un test de sânge pentru nivelul de hormon tiroidian poate ajuta la evaluarea funcției tiroidiene.

7. Diabet zaharat. Oamenii care au diabet zaharat necontrolat “pur și simplu nu se simt bine”, spune Fryhofer. Dacă te simți amețit, ai vedere încețoșată sau urinezi frecvent, trebuie să faci analize suplimentare.

8. Depresia. Dacă senzația ta de epuizare este însoțită de tristete și pierderea poftei de mâncare și chiar nu poți găsi nicio plăcere în lucrurile care te bucurau altă dată, s-ar putea să fii deprimat. Un terapeut te poate ajuta în acest caz.

9. Boli de inimă nediagnosticate. Oboseala poate fi un semn de probleme cardiace, în special la femei, și trebuie să consulți medicul.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
184
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza