De ce sunt tinerii anemici?

Băuturile energizante cu cafeină reduc capacitatea organismului de a absorbi fierul din alimente
 

Un număr tot mai mare de adolescente suferă de anemie ca urmare a consumului exagerat de băuturi energizante, avertizează specialiștii. Cafeina conținută în cantitate mare în aceste băuturi reduce capacitatea organismului de a absorbi fierul din alimente.

Consumul de energizante în rândul tinerilor este în creștere: în Marea Britanie, de pildă, o zecime dintre adolescenți consumă până la 5 doze de băuturi energizante cu cafeină, săptămânal, arată un raport elaborat de Health Food Manufacturers' Association (HFMA).

Un studiu asupra a 10.000 de adulți britanici, realizat de HFMA , a arătat că trei sferturi dintre participanții cu vârstă de 18-24 de ani nu cunoșteau acest efect al cafeinei, faptul că ea inhibă absorbția unor minerale importante pentru corp, potrivit descopera.ro. 

În ceea ce privește carența de fier, care duce la anemie, fetele sunt mai expuse decât băieții, deoarece, cu ocazia menstruațiilor, ele pierd periodic fier din organism. Anemia, determinată de lipsa de fier, poate duce la o stare de oboseală și slăbiciune permanentă.

Băuturile energizante, chiar dacă oferă o stimulare temporară, sunt asociate cu numeroase riscuri pentru sănătate, putând produce simptome precum bătăi neregulate ale inimii, tulburări de somn, nervozitate, greață; la niveluri mai mari ale consumului, pot apărea chiar stări de agitație, convulsii, accidente vasculare cerebrale, arată un studiu american realizat în 2011. Cel puțin un caz de deces  - cel al tânărului britanic Joshua Merrick, în vârstă de 19 ani, decedat în acest an - a fost corelat cu ingestia unei cantități mari de băuturi energizante cu cafeină.

Efectele nocive se datorează conținutului foarte mare de cafeină și de zahăr al acestor băuturi; în plus, un studiu realizat la University of Michigan arată că adolescenții care consumă energizante sunt mai predispuși și la consumul de alcool și droguri, precum și la fumat. Iar amestecul acestor băuturi cu alcoolul mărește riscul intoxicației alcoolice, indică unele studii americane.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Vote it up
307
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza