De ce sunt olandezii atât de înalți

Cum au ajuns să fie cei mai înalți oameni de pe planetă
 

Olandezii sunt cei mai înalți oameni de pe pământ, o performanță care se explică prin condițiile de mediu, dar și prin selecția naturală, sugerează un studiu publicat miercuri de revista științifică britanică Royal Society, citată de AFP.

Înălțimea medie a unei olandeze este de aproape 1,71 metri, iar cea a unui olandez – 1,84 m. Dar lucrurile nu au stat la fel întotdeauna.

"Olanda are o istorie remarcabilă în ceea ce privește înălțimea locuitorilor", potrivit acestui studiu, care reamintește că olandezii erau cei mai scunzi europeni în secolul al XVIII-lea, cu o înălțime medie de circa 1,65 m.

In ultimii 150 de ani, olandezii au cunoscut o creștere în înălțime de 20 cm. În aceeași perioadă, americanii au câștigat 6 cm, arată studiul condus de Gert Stulp, specialist în sănătatea populațiilor la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra), care precizează că înălțimea este în general ereditară.

"Talia mare a olandezilor este atribuită factorilor de mediu", constată studiul, care citează o bună alimentație (în care se remarcă un consum puternic de produse lactate) și accesul la servicii de sănătate.

Dar mediul nu explică totul. "Este posibil ca selecția naturală să fi acționat în combinație cu acest context de mediu pentru a favoriza o înălțime mare în rândul olandezilor", arată acest studiu.

Pentru a înțelege legătura dintre selecția naturală și înălțime, cercetătorii au analizat diferite date (situația familială, numărul de copii în viață, vârsta la prima naștere etc.) plecand de la un eșantion de peste 94.500 de oameni care au trăit în nordul Olandei între 1935 și 1967.

În aceste trei decenii, se remarca faptul că persoanele care au avut cei mai multi copii sunt bărbații cu înălțime mare și femeile cu înălțime medie.

Astfel, bărbații cei mai fertili (măsurând cu 7 cm mai mult decat înălțimea medie) au avut de 0,24 ori mai multi copii decât bărbații mai puțin fertili (14 cm mai puțin decât talia medie).

"Deoarece indivizii cu înălțime mare sunt susceptibili să aibă mai mulți copii care vor fi înalți la rândul lor, atunci înălțimea medie a descendenților riscă să fie mai mare decât cea a generației precedente", explică Gert Stulp, care precizează însă că studiul său nu se bazează pe analize genetice, în lipsa materialului disponibil.

În Statele Unite, femeile cu înălțime mică și bărbații cu înălțime medie sunt cei mai fecunzi, notează Gert Stulp.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
117
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza