De ce si cum apar cearcanele

Pentru unii, cearcanele sunt o problema trecatoare, dar altii se confrunta permanent cu ele 
 
<p>La unele persoane, cearcanele apar dupa o noapte nedormita, sau dupa o zi prelungita la munca si dispar imediat ce organismul primeste odihna suficienta. La altii insa problema persista. De obicei dam vina pe oboseala, care este intr-adevar responsabila pentru mai mult de 95% din cazuri, dar cearcanele pot avea multe cauze. Ele pot trada intr-adevar lipsa de somn, dar pot fi provocate in acelasi timp de lipsa de vitamine sau de anumite afectiuni.
Cauzele aparitiei cearcanelor
Ereditatea. Nu multi stiu, dar cearcanele se pot mosteni din familie. In aceste cazuri, cearcanele nu sunt asociate nici cu lipsa de somn si nu reprezinta semne ale unei afectiuni cronice. Unii oameni mostenesc de la parinti o piele mai transparenta, ceea ce face ca zona din jurul ochilor, unde stratul de piele este extrem de subtire, sa fie mai intunecata.
Somnul insuficient si oboseala. Nu rareori am observat ca dupa o noapte cu prietenii, prelungita pana dimineata, ne trezim cu cearcane. Oboseala poate schimba nuanta tenului, facandu-l sa para mai palid, de aceea zonele intunecate din jurul ochilor devin mai evidente
Imbatranirea. Pielea din jurul ochilor se subtiaza odata cu varsta, facand mai usor vizibile vasele mici de sange din jurul ochilor.
Alergiile. Alergiile produc iritatii oculare si mancarimi care te fac sa simti frecvent nevoia sa te scarpini si sa te freci la ochi, ceea ce face ca pielea din jurul ochilor sa capate o nuanta intunecata. De asemenea, alergiile pot provoca dilatarea vaselor sanguine, facand cearcanele mai vizibile.
Eczemele. La fel ca in cazul alergiilor, eczemele pot irita si inflama ochii.
Expunerea la soare poate stimula productia excesiva de melanina, substanta de culoare inchisa care da culoarea pielii si a ochilor.
Alimentatia inadecvata. Oamenii pot avea cearcane din cauza regimului alimentar neadecvat, sarac in nutrientii necesari organismului, precum fierul, acidul follic, vitamina B12 sau vitamina K.
Raceala si sinuzita. Aceste afectiuni favorizeaza aparitia cearcanelor prin cresterea presiunii vasculare si paloarea tegumentului.
Bolile endocrine, precum hipertiroidia si gusa, pot genera cearcane, din cauza disfunctiilor hormonale.
Medicamentele care au ca efect dilatarea vaselor de sange (vasodilatatoare).
Alti factori: fumatul, consumul de alcool si cofeina, stresul, anemia, sarcina, menstruatia, deshidratarea, unele afectiuni renale sau hepatice.
Cearcanele la copii
Cearcanele apar in general la adulti, si mai putin la copii, insa nu e imposibil sa vedem micuti cu cearcane. De cele mai multe ori e vorba de cearcane ereditare, dar aparitia lor mai poate fi favorizata de alti factori, precum raceala, congestia nazala, sinuzita, alergii, alimentatia inadecvata.</p>
Vote it up
163
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza