De ce rămânem fără energie

Micile ajustări în stilul de viață te pot scăpa de oboseală
 

Ești mai tot timpul obosit? Dacă răspunsul tău este un „Da!“ stins, să ştii că există multe persoane ca tine, care se plâng că se simt din ce în ce mai des stoarse de vlagă. E destul de dificil să scăpăm de oboseala cronică, pentru că sunt mulţi factori care o pot cauza - de la alcool la anxietate şi de la medicamente la un consum excesiv de cofeină.

Câteodată, extenuarea fizică poate indica o problemă medicală nedescoperită. Doctorul tău poate scurta lista posibililor vinovaţi atunci când te întreabă despre alte simptome şi când cere analize de sânge, pentru a verifica dacă suferi de anemie, hipotiroidie, diabet etc.

Dacă ai eliminat orice boală sau afecţiune medicală, de vină este, cel mai probabil, stilul tău de viaţă. Remediul este, de cele mai multe ori, o mică ajustare în obiceiurile tale zilnice: încearcă să ieşi mai mult afară, de exemplu, să bei mai multă apă sau să respecţi cele şapte până la nouă ore de somn.

Câteodată, ceasul biologic al organismului poate intra în conflict cu programul tău de viaţă. „Să zicem că tendinţa ta naturală este de a merge la culcare după ora 1 noaptea. În acest caz, normele sociale – cum ar fi programul standard de lucru care începe la ora 9 dimineaţa – vor intra în conflict cu ceasul tău biologic, care controlează metabolismul, fiziologia, comportamentul şi capacitatea de a percepe informaţii“, spune Till Roenneberg, specialist în cronobiologie la Universitatea Ludwig-Maximilian, din Germania.

Într-o lume perfectă, cei care suferă de ceea ce Roenneberg cataloghează drept „decalaj social“ ar putea să îşi ajusteze vieţile personale şi profesionale, în aşa fel încât să se potrivească cu ritmul natural al organismului. Dacă programul tău de viaţă nu este chiar aşa de flexibil, încearcă să îţi devansezi puţin ciclul de somn printr-un luminat difuz seara şi evitarea oricăror tipuri de draperii sau perdele opace dimineaţa.

Un alt factor declanşator, destul de faimos, al oboselii persistente sunt kilogramele în plus. Persoanele obeze sunt predispuse la un grad înalt de extenuare.

Senzaţia de epuizare mai este în mod frecvent atribuită şi apneei de somn, problemelor metabolice şi stresului psihologic.

Vote it up
477
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza