De ce nu gatesc pentru cainele meu

Mi-am petrecut jumatate din viata alaturi de caini. Si am ales sa nu gatesc pentru ei
 

Sunt medic veterinar, absolventa a cursurilor Facultatii de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara. Mi-am petrecut jumatate din viata alaturi de caini. Si am ales sa nu gatesc pentru ei! Este o alegere deosebit de constienta, bazata pe cunostintele, experintele si credintele mele.

Intotdeauna aleg hrana completa si echilibrata si sunt atenta sa respect instructiunile de hranire de pe ambalaj.

De ce hrana gatita nu este potrivita pentru caini? In primul rand, este foarte dificil sa pregatesti o hrana completa pentru un caine folosind doar ingrediente cumparate de la un simplu magazin alimentar. Acestea sunt pentru oameni, pana si carnea de pe rafturile magazinelor este special selectionata pentru nevoile si gusturile unui om. Cainii sunt diferiti, nevoile lor nu coincid cu ale noastre. Care sunt diferentele? Un caine are nevoie de mai multe proteine, mai multe lipide si concentratii diferite de vitamine si minerale. Pot digera carbohidrati, dar acestia trebuie echilibrati cu alte nutrimente.

Este practic imposibil sa creezi o hrana completa pentru caini din produsele pe care le gasim la raft, dar acesta nu este singurul obstacol. Chiar daca am reusi sa cumparam ingrediente care sa contina toate nutrimentele necesare unui caine, trebuie folosita si o metoda de preparare care sa ne permita sa hranim cainele cu proportiile potrivite, sa pastram carnea in siguranta si sa fim siguri ca patogenii sunt distrusi (bacterii, virusi, paraziti etc.). Hrana specializata pentru animale ofera exact aceasta reteta strict controlata, care contine toate nutrimentele necesare, in cantitatile si proportiile potrivite. Pierderea de nutrimente din timpul gatirii este tinuta la un nivel minim.

Hrana pentru animale a fost introdusa in Romania acum aproximativ 20 de ani. Inainte de aceasta, singura varianta era sa gatim mancare pentru cainii nostri. La acel moment, familia mea avea un caine rasa Dog german. Va puteti imagina cat de multa mancare trebuia preparata pentru o femela de 60 kg. Imediat ce hrana specializata a aparut in Romania, am facut trecerea catre aceasta. Spre bucuria mea, episoadele regulate de diaree pe care cainele meu le avea o data la cateva saptamani au disparut cu desavarsire! A murit la varsta de 12 ani. Ceea ce nu e un lucru rau pentru un caine rasa Dog german!

Cainii pot beneficia cu adevarat de o nutritie echilibrata si completa, cu conditia ca aceasta sa le fie oferita intr-o forma stabila. Acesta este motivul pentru care mancarea gatita in casa, in special cea potrivita pentru oameni, nu este cea mai buna pentru catei. Schimbarile de dieta le produc deseori probleme intestinale cainilor. Se intalnesc frecvent in practica veterinara. Din pacate, la medic ajung doar acele cazuri reprezentand varful unui iceberg – intr-un stadiu de severitate ridicat.

Cand mergeti la brutarie, cumparati o franzela care este pregatita la fel in fiecare zi. Acelasi lucru este valabil la cumpararea hranei pentru animale. Calitatea acesteia este la fel de atent controlata ca si cea a franzelei. Hranindu-va cainele cu hrana completa, ii oferiti nutritia la cel mai bun nivel posibil. (dr. Alexandra Mnasia)

Vote it up
41
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza