De ce merita sa fii optimist

Atitudinea pozitiva chiar iti poate prelungi viata
 
<p>Faptul ca te astepti sa ti se intample lucruri bune iti poate imbunatati starea de sanatate si chiar sa-ti prelungeasca viata – spune dr. Suzanne Segerstrom, cercetator, autoarea cartii „Breaking Murphy’s Law“ („Incalca legile lui Murphy“). Segerstrom este coautor al unei revizuiri recente a catorva studii referitoare la beneficiile unei atitudini pozitive – pe care le-a experimentat personal. Am intrebat-o care sunt principiile ei atunci cand vine vorba despre optimism si ce recompense asteapta.

1) Sa te simti bine te ajuta atunci cand nu esti in cea mai buna stare.

„Atunci cand cercetatorii analizeaza persoanele care sufera de afectiuni medicale similare, pot prevedea cine va trai mai mult: cel care simte ca starea sa de sanatate este mai buna. Exista un aspect foarte important legat de acest sentiment de stare de bine, chiar daca esti bolnav (sau poate cu atat mai mult in acest caz). De asemenea, se pare ca optimismul te ajuta in lupta impotriva stresului. Am studiat timp de 16 ani studentii in primul an de la facultatea de drept. Era un grup de persoane foarte stresate, dar in cel mai recent studiu, de fiecare data cand nivelul de optimism al unui student crestea cu un punct pe o scala de cinci, reactia sistemului sau imunitar la un virus injectat se imbunatatea cu 20 de procente“.

2) Optimismul este un lucru pe care il practici.

„Este cunoscut faptul ca anxietatea si alte emotii negative nu fac bine organismului, in special sistemului imunitar si celui cardiovascular, iar faptul ca ai un caracter optimist pare sa te protejeze impotriva acestor efecte.
In plus, cercetarile au demonstrat ca cei care sunt optimisti in legatura cu viitorul lor se comporta diferit. Fac mai multe exercitii fizice, au sanse mult mai mici sa fumeze si adopta o dieta mai sanatoasa. Si, daca se imbolnavesc, sunt mult mai capabili sa participe activ la tratament. Am vazut acest lucru si in cazul meu personal – aveam dureri de spate din cauza artritei, dar cred ca faptul ca eram dispusa sa fac tot ceea ce trebuie m-a ajutat foarte mult“.

3) Nu esti fericit? Nu-ti face griji!

„Fericirea este un sentiment; optimismul este o convingere, aceea ca viitorul tau se va dovedi a fi unul bun. Fericirea poate fluctua foarte mult, dar o dispozitie optimista este, de obicei, destul de stabila. Daca nu esti optimist, poti incerca sa creezi un lant de «evenimente pozitive». Lucrurile bune se intampla tuturor, dar de cele mai multe ori pesimistii nu le observa; daca iti faci timp cateva minute pe zi ca sa scrii cel putin trei lucruri pozitive care ti s-au intamplat, te poate ajuta sa astepti mai des sa ti se intample lucruri bune. Sau, in loc sa incerci sa fii optimist, fa ceea ce fac persoane optimiste: straduieste-te sa iti indeplinesti scopurile. Fiecare realizare ar trebui sa te ajute sa speri ca si in continuare ti se vor intampla lucruri bune.

In functie de studiile pe care le citesti, optimistii…
• sunt cu 9% mai putin predispusi la boli de inima
• exista doar 77% sanse sa fie respitalizati dupa operatii importante
• au o tensiune arteriala cu cinci puncte mai mica, in medie
• traiesc, in medie, cu noua ani si jumatate mai mult </p>

Vote it up
182
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza