De ce facem guturai?

Virusurile se dezvolta intr-un mediu umed, proliferand toamna si iarna
 

Virusurile se dezvolta intr-un mediu umed, avand tendinta de a spori in agresivitate in sezonul rece, cand sistemul imunitar este mai vulnerabil. Curgerea nasului si stranuturile pot fi semne ale guturaiului – o afectiune comuna, ce nu prezinta pericol decat in cazul celor care au sistemul imunitar slabit, cum sunt persoanele de varsta inaintata.

Simptome ale guturaiului

◆ Nas infundat.
◆ Curgere apoasa, limpede, a nasului, la inceput, apoi consistenta si de culoare galben-verzuie.
◆ Stranuturi frecvente.
◆ Mancarimi ale nasului.
◆ Tuse productiva, uneori.
◆ Stare febrila moderata.

Simptome ale rinofaringitei (mai ales la copii)

◆ Temperatura mai mult sau mai putin ridicata.
◆ Nas care curge sau este infundat.
◆ Dureri in gat, agravate la inghitire.
◆ Dureri in zona fruntii, ce pot iradia pana la gingii.

Ce e bine sa stim?

◆ Guturaiul poate fi cauzat de numeroase virusuri, printre care rinovirusul, coronavirusul sau parainfluenza.
◆ Dupa contractarea virusului, are loc o inflamare a mucoasei nazale – o rinita, care se manifesta prin curgerea nasului si/sau congestie nazala si stranut.
◆ Virusurile se dezvolta intr-un mediu umed, proliferand toamna si iarna. Cand este frig, ele se confrunta, odata ajunse in organism, cu un sistem imunitar putin letargic. De aceea e bine ca, in aceasta perioada, sa luam vitamina C.
◆ Copiii, al caror sistem imunitar este imatur, sunt primii afectati de aceste virusuri. Ei se imbolnavesc, in general, de rinofaringita.
◆ Persoanele care au un sistem imunitar slabit (bolnavii de SIDA, de leucemie, varstnicii) sunt, de asemenea, mai expuse la infectii cu virusurile guturaiului decat media populatiei. Ele trebuie, mai mult decat altele, sa aiba grija sa isi sufle bine nasul, pentru a evita ca mucozitatile sa ajunga, prin aspirare, la „incrucisarea orofaringiana“, o zona de granita intre nas, gura, esofag si faringe. Altfel virusurile vor afecta si gatul.
◆ Daca virusurile raman in zona faringelui, nu este depasit stadiul rinofaringitei. Insa daca ele coboara in laringe, acesta se inflameaza la randu-i, provocand laringita. Aceeasi infectie poate afecta si mucoasele sinusurilor – astfel instalandu-se sinuzita – sau urechea medie, prin trompa lui Eustache, iar in acest caz, vorbim de otita.
 

Vote it up
65
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza