De ce e greu sa renunti la tigari

Un nou studiu demonstreaza ca renuntarea la fumat nu tine neaparat de vointa ci de genetica
 

<p>

Dependenta de tutun tine mai mult de genetica, acesta fiind si motivul pentru care renuntarea la acest viciu este aproape imposibila pentru o mare parte dintre fumatori. La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta americani de la Universitatea Duke, din Durham, coordonati de dr. Daniel Belsky. Specialistii sustin ca renuntarea la fumat tine mai mult de gene, decat de vointa cu care este inzestrat fiecare individ in parte.

Daily Mail noteaza ca specialistii au reusit sa identifice o serie de gene in randul persoanelor care fumeaza. Datele studiului arata ca persoanele care au aceste gene devin dependenti de nicotina in perioada adolescentei, acestia ajung foarte repede sa fumeze pana la 20 de tigari pe zi.

Cercetatorii sunt de parere ca daca persoanele care au aceste gene nu reusesc sa renunte la viciu pana ating varsta maturitatii, acestia risca sa dezvolte o dependenta completa de nicotina.

Totodata, oamenii de stiinta mentioneaza ca genele nu pot exercita nicio influenta asupra dorintei omului de a fuma o tigara pentru prima oara.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie oamenii de stiinta au monitorizat un grup de 1.000 de persoane din momentul in care s-au nascut si pana cand au implinit varsta de 38 de ani.

Acesta nu este primul studiu care arata ca renuntarea la fumat nu tine de vointa, ci de genetica. Oamenii de stiinta din Islanda au descoperit trei mutatii genetice care pot influenta semnificativ cresterea numarului de tigari fumate in fiecare zi. Aceasta pare sa fie explicatia pentru cazurile de esec in care fumatorii au incercat de nenumarate ori sa renunte la fumat, fara a obtine rezultate pozitive.

Dupa ce au comparat ADN-ul a mai mult de 140.000 de subiecti, cercetatorii au descoperit ca renuntarea la fumat este mai strans legata de gene decat de vointa fiecaruia.

</p>

Vote it up
201
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza