Daca va spalati des pe maini, tineti raceala la distanta

Un sistem imunitar puternic este mecanismul de aparare ideal
 

Alaturi de un somn odihnitor si o alimentatie hranitoare, spalatul pe maini este cea mai buna metoda de protectie impotriva virusurilor racelii, care supravietuiesc chiar si sapte zile pe comutatoarele de lumina, automatele bancare, clantele usilor si alte suprafete – si cel putin trei ore pe mainile nespalate. Daca unele dintre aceste virusuri ajung in nasul, gura sau ochii dvs., un sistem imunitar puternic este mecanismul de aparare ideal.

Strategii preventive esentiale

Spalati-va des pe maini cu apa si sapun. Intr-un studiu american cu durata de doi ani, spalatul mainilor de cinci ori pe zi a redus cu 45% numarul infectiilor cailor respiratorii superioare. Spalarea rapida (10 secunde) si viguroasa indeparteaza 99% din virusuri. Acest lucru reduce considerabil riscul infectarii, dar nu complet – o singura particula virala poate declansa o raceala! Umeziti-va mainile, sapuniti-le intens 20 de secunde, clatiti-le si stergeti-le cu un servet curat de hartie. Inchideti robinetul cu ajutorul unui servet. Folositi orice fel de sapun – efectul sau este indepartarea virusurilor de pe piele, nu uciderea lor (sapunurile antibacteriene nu ucid virusurile).

Mergeti pe jos de cel putin cinci ori pe saptamana. Exercitiile fizice regulate activeaza celulele sistemului imunitar si anticorpii care distrug virusuri. Cercetatorii au descoperit ca adultii care fac exercitii fizice moderate de cel putin patru ori pe saptamana au cu 25% mai putine raceli pe an decat ceilalti. Este suficient sa faceti o plimbare de 40 de minute in ritm rapid, cinci zile pe saptamana. Aceasta activitate reduce la jumatate numarul zilelor cu simptome de raceala.

Folositi un spray nazal salin. Caile nazale umede sunt mai putin vulnerabile la virusurile racelii decat cele uscate. Intr-un studiu, persoanele care au utilizat zilnic un spray nazal salin au avut cu 30% mai putine raceli si cu 42% mai putine zile cu congestie sau scurgeri nazale. Spray-urile nazale sunt recomandate iarna, cand aerul din interior este uscat.

Vote it up
15
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza