Daca ai astm, mananca fructe

In cazurile de astm, chiar  si usoare, exista inflamatii in plamani (bronhii), si acest lucru este important in toate formele bolii
 

Astmul e o afectiune cronica respiratorie inflamatoare. O criza de astm are loc cand bronhiile care conduc aerul spre plamani se contracta, producand dificultate la respiratie, gafaieli, suieraturi si tuse. In cazurile de astm, chiar  si usoare, exista inflamatii in plamani (bronhii), si acest lucru este important in toate formele bolii.

CAUZE

Astmul poate fi legat de o  tendinta mostenita genetic. Eliberarea unei substante chimice, numita histamina, poate cauza multe dintre manifestarile fizice ale alergiilor si astmului. Histamina a fost legata de inflamatie, congestie, secretie excesiva de mucus si contractia cailor aeriene, precum si de mancarimile insotite de urticarie. Numeroase elemente iritante, cum sunt praful si insectele care traiesc in praf, mucegaiul, gandacii de bucatarie, polenul sau parul animalelor, pot declansa alergii sau astm.

Alte elemente care declanseaza astmul sunt fumul de tigara, aerul rece, umiditatea, alergiile la alimente sau medicamente, precum si infectiile respiratorii, racelile, gripa si bronsita.

SIMPTOME

• Senzatie de incordare – nu de durere – in piept • Respiratie suieratoare • Respiratie dificila, care se poate ameliora in pozitie verticala • Tuse
• Neliniste sau insomnie

PREVENIRE SI TRATAMENT

Este prudent sa alegem o dieta cu continut scazut de grasimi, bogata in fructe si legume, care sunt benefice pentru starea de sanatate respiratorie. Magneziul poate ajuta plamanii sa  se relaxeze si reduce inflamatia. De asemenea, unele cercetari arata ca magneziul va poate ajuta sa aveti un somn linistit, care este important, deoarece insomnia (cauzata de obicei de tuse) tinde sa apara frecvent la persoanele cu alergii si astm.

Considerata un element protector puternic al plamanilor, flavonoida quercitina, care se gaseste in special in mere, are capacitatea de a reduce eliberarea de histamina. Si o alta flavonoida, luteolina, poate avea acest efect. Quercitina pare a avea proprietati antiinflamatoare.

Seleniul, un mineral antioxidant, se asociaza cu vitamina E, pentru protejarea celulelor impotriva deteriorarii produse de radicalii liberi – si se crede ca efectul sau protector este benefic pentru membranele cailor aeriene. Seleniul poate asigura niveluri adecvate de glutation peroxidaza, despre care se crede ca este o enzima puternica, ce combate radicalii liberi.

O dieta bogata in acizi grasi omega-3 poate ajuta la reducerea inflamatiei, iar alimentele care maresc imunitatea, bogate in zinc, sprijina la mentinerea unui sistem imunitar puternic. Vitamina C actioneaza ca antioxidant si ajuta la protejarea plamanilor de poluantii din mediu, care intensifica astmul.

Vote it up
79
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza