Cuscus dulce


Cuscusul se poate folosi atat pentru mancaruri savuroase, cat si pentru preparate dulci, cum este acesta, din cereale fierbinti delicioase

 

 

Timp de preparare si gatit: circa 20 de minute
Portii 4
Fiecare portie contine: kcal 397, proteine 15 g, grasimi 8 g (din care grasimi saturate 4 g), carbohidrati 70 g (din care zahar 41 g), fibre 2,5 g
 
Ingrediente
 
225 g cuscus
85 g stafide
85 g prune uscate, fara samburi, tocate
coaja rasa fin de la 1 portocala mica
750 g lapte semidegresat
Pentru servit:
2 nectarine taiate felii
8 linguri fromage frais
 
Preparare
 
Se pun intrun castron cuscusul, stafidele, prunele uscate si coaja de portocala si se amesteca bine.
 
Se toarna laptele intro cratita si se aduce la fierbere. Laptele fierbinte se toarna peste amestecul de cuscus, se amesteca bine, apoi se acopera cu folie de aluminiu sau cu un servet curat, impaturit. Se lasa la muiat circa 10 minute sau pana cand cuscusul sa umflat si a absorbit tot laptele.
 
Se toarna cuscusul in castronele si se pun deasupra felii de nectarine si fromage frais. Se serveste imediat.
 
Cateva idei
• In loc de stafide si prune uscate, se folosesc alte fructe uscate cum sunt perele sau piersicile.
• In loc de coaja de portocala, se foloseste coaja rasa marunt de la un grepfrut roz sau de la 1 lamaie.
• In loc de fromage frais se serveste cu o cantitate suplimentara de lapte semidegresat sau cu iaurt simplu degresat.
• Se face mamaliga dulce, o alta alternativa dulce la terciul de fulgi de ovaz. Se incalzeste 1 litru de lapte semidegresat intro cratita pana cand fierbe. Treptat se amesteca in lapte 170 g malai instant, apoi se fierbe incet, amestecand constant, circa 5 minute sau pana cand amestecul se ingroasa si a absorbit tot laptele. Se adauga 85 g de merisoare uscate si 85 g caise sau smochine uscate tocate. Amestecul se indulceste cu 2 linguri de miere si se aromeaza cu 1 lingurita de scortisoara sau de amestec de mirodenii (scortisoara, nucsoara, enibahar). Se serveste fierbinte, cu felii de portocale proaspete sau cu o cantitate suplimentara de lapte.
 
Avantaje
• Garnitura la aceasta cereala, fromage frais, o branza moale originara din Franta, este o alternativa excelenta, cu continut scazut de grasime, la smantana.
• Prunele uscate au o multime de substante nutritive, fiind o sursa buna de fibre si furnizand cateva vitamine, minerale si substante fitochimice. Sunt cunoscute pentru efectul laxativ, astfel ca pot fi de ajutor la tratarea constipatiei.
 
 
Vote it up
309
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza