Cuscus cu legume la gratar si sos de rosii

Legumele fripte si verdeturile ii dau o aroma deosebita acestei retete simple pe baza de cuscus
 
 
<p>Timp preparare: 30 de minute
La foc: 20 de minute
Se obtin 6 portii

O portie contine:
Calorii 234
Glucide 40 g
Proteine 7 g
Grasimi 6 g (grasimi saturate 2 g)

Ingrediente

250 g cuscus
3 ardei grasi rosii
200 g praz
200 g dovlecei
150 g fenicul
1 lingura ulei de masline
Sucul de la 2 lamai
8 frunze verzi de menta, tocate
2 linguri patrunjel proaspat, tocat
Sare si piper negru
Pentru sos:
2 linguri otet de sherry sau de vin alb
4 lingurite zahar tos marunt
700 ml piure de rosii
450 g rosii prunisoare
2 linguri busuioc proaspat, tocat
Ornare: 200 g iaurt, frunze de busuioc

Preparare

1. Se incinge la maximum gratarul. Se pune cuscusul intr-un castron mare termorezistent si se toarna 400 ml de apa clocotita. Se amesteca si se lasa sa stea 20 de minute.
2. Intre timp se pregateste sosul. Se in­cal­zesc otetul si zaharul intr-o craticioara, amestecandu-se pana cand s-a dizolvat tot zaharul, apoi se lasa siro­pul sa se raceasca putin.
3. Se pune piureul de rosii intr-un ca­stron mare. Se taie rosiile si se adauga in castron, impreuna cu busu­iocul si siro­pul de otet. Se asezo­neaza cu sare si mult piper negru, apoi se tine la rece.
4. Se taie ardeii grasi in doua pe lungime si se coc, cu interiorul in jos, sub gratarul de la cuptor, pana cand pielitele s-au innegrit. Se pun apoi intr-un castron, se acopera cu folie de plastic si se lasa sa se raceasca 2-3 minute.
5. Se taie prazul, dovleceii si feniculul in felii subtiri, pastrandu-se frunzele de fenicul. Se asaza bucatile de praz, dovleceii si feliile de fenicul pe tava de sub gratar, se ung cu ulei si se coc 5-10 minute pana cand capata o nu­anta maronie, intorcandu-se o singura data pe cealalta parte si scotandu-le indata ce sunt gata.
6. Dupa ce ardeii s-au racit suficient se curata de pielite si de seminte, apoi se toaca si se adauga la cuscus, impreuna cu celelalte legume facute la gratar.
Se amesteca zeama de lamaie, menta, patrunjelul si frunzele de fenicul si se adauga sare si piper dupa gust.
7. Cuscusul se serveste la temperatura camerei. Se asaza cate o gramajoara pe fiecare farfurie, se inconjoara cu un rand de sos de rosii racit, se stropeste sosul cu putin iaurt si se orneaza cu frunze de busuioc.</p>

Vote it up
382
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza