Cuscus Casablanca

Cuscusul este un aliment de baza in nordul Africii, unde adesea este servit alaturi de legume fragede si pline de culoare
 
Portii 8
Timp de preparare: 40 de minute, plus 15 minute odihna
Timp de gatit: 35-40 de minute
Ingrediente
300 g cuscus
150 g stafide
1 lingurita de chimen, macinat
2 linguri de coriandru proaspat, tocat
1 lingura de zeama de lamaie
sos de ardei iute, dupa gust
un praf de scortisoara, macinata
1-2 linguri de apa de flori de portocal
Ghiveci de legume
3 linguri de ulei de masline extravirgin
2 cepe mari, tocate
4 catei de usturoi, tocati
4 lingurite de chimen, macinat
1 lingurita de boia iute
1/2 lingurita din fiecare: scortisoara, cuisoare, curcuma, coriandru si ghimbir – macinate
1 cutie de rosii tocate (circa 400 g)
1,5 litri supa simpla de legume
225 g dovleac, taiat bucatele
1 cartof dulce mic, taiat bucatele
2 tulpini de telina, feliate
1 morcov, taiat bucatele
1 nap, taiat bucatele
100 g  pastai de fasole verde, rupte in bucati
1 dovlecel, taiat bucatele
1 cutie de naut (circa 400 g), scurs
sare si piper
Preparare
Pentru a prepara ghiveciul de legume, se incinge uleiul intr-o cratita mare sau o oala. Se pun ceapa si jumatate din cantitatea de usturoi, si se calesc pana ce se inmoaie. Se presara deasupra chimenul, boiaua, scortisoara, curcuma, cuisoarele, coriandrul si ghimbirul. Se gatesc cateva secunde.
Se adauga rosiile, cu zeama cu tot, supa de legume, dovleacul, cartoful dulce, telina, morcovul, napul si fasolea verde. Se asezoneaza dupa gust. Se da intr-un clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe totul timp de 15-20 de minute, sau pana cand legumele incep sa se fragezeasca.
Se adauga dovlecelul, nautul si restul de usturoi. Se continua gatitul 15 minute, pana cand toate legumele sunt patrunse. In mod traditional, legumele pentru cuscus sunt gatite pana ce aproape se dezintegreaza, dar, pentru o textura mai densa, pot fi tinute pe foc doar pana cand se fragezesc.
Intre timp, se pun cuscusul si stafidele intr-un castron mare. Se adauga 225 ml de apa clocotita si se amesteca bine, pentru a se inmuia cuscusul. Se lasa deoparte 5 minute.
Cand legumele sunt gata, se toarna peste cuscus 500 ml din lichidul fierbinte. Se acopera castronul si se lasa la inmuiat 10 minute. Se acopera cratita cu legume si se ia de pe foc.
Intre timp, se prepara sosul harissa. Se toarna intr-un castron alti 175 ml de lichid de la legume si se adauga chimenul macinat, coriandrul tocat si zeama de lamaie. Se adauga si putin sos de ardei iute.
Cand se serveste, se reincalzeste ghiveciul de legume, daca e nevoie. Se afaneaza cuscusul cu o furculita, apoi se transfera pe un platou sau intr-un castron mare. Se presara deasupra scortisoara si apa de flori de portocal.
Se pune o parte din ghiveci peste cuscus, iar restul se serveste separat. Sosul picant harissa se duce la masa intr-un alt vas.
Cateva idei
• Cand se aleg legumele pentru ghiveci, se tine cont de sezon: fasolea verde, dovleceii si dovleacul se pot inlocui cu legume cu frunze mari, ca varza kale creata sau varza de Bruxelles. Dovleacul placintar e, de asemenea, potrivit, inlocuind dovlecelul si dovleacul. Fasolea boabe poate fi folosita in locul nautului.
• Legumele congelate, disponibile in comert, sunt excelente in retete ca aceasta. Se folosesc radacinoase proaspete ca baza, dupa care se adauga fasole, mazare si varza de Bruxelles congelate.
• Se adauga la pasul 1, impreuna cu ceapa si usturoiul, un ardei gras mare – rosu, galben sau verde –, curatat de seminte si tocat.
Avantaje
• Amestecul de legume preparat ca in aceasta reteta este totodata delicios si extrem de hranitor. Rosiile aduc vitamina C, precum si nutrientul anticancerigen numit licopen. Fasolea verde are fibre, iar morcovii sunt bine-cunoscuti ca sursa de vitamina A (esentiala pentru vederea pe timp de noapte), pe care o contin sub forma de beta-caroten. Acesta din urma actioneaza si ca antioxidant.
• Cuscusul are continut mic de grasimi si numerosi carbohidrati cu amidon.
Vote it up
162
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza