Curry verde thailandez de peste

Acest curry este incantator de aromat. Serveste-l cu orez jasmine si cu o garnitura de varza chinezeasca, sau broccoli
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 25 de minute
Timp de gatit: 20 de minute

Ingrediente:

2 linguri de ulei de floarea-soarelui
600 ml supa simpla de peste, preferabil preparata in casa (vezi pagina 27)
2 linguri de sos de peste
2 linguri de zahar
280 g cartofi noi mici, bine razuiti si taiati in jumatate
1 ardei gras rosu, curatat de seminte si taiat fasiute
500 g fileuri de peste-unditar, feliate
115 g teci de mazare
100 ml lapte de cocos
zeama de la 1 limeta
1 lingura de coriandru proaspat, tocat, pentru ornat
Pasta de curry verde
2 linguri de galangal proaspat, ras
2 lingurite de iarba de lamaie proaspata, tocata marunt
4 frunze de limeta, taiate fideluta
6 linguri de coriandru proaspat, tocat
6 esalote, tocate foarte marunt
4 catei de usturoi, pisati
1 lingurita de coriandru, macinat
1 lingurita de chimion, macinat
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt
coaja rasa fin de la 1 limeta

Preparare:

Se amesteca bine toate ingredientele pentru pasta de curry si se adauga 6 linguri de apa. (Daca aveti un blender sau robot de bucatarie, puteti economisi timp procesand ingredientele pana ce obtineti o mixtura omogena.)

Se incinge uleiul intr-o tigaie neaderenta. Se pune pasta de curry si se prajeste 5 minute, amestecand, pana ce apa s-a evaporat, iar esalotele s-au inmuiat si incep sa-si schimbe culoarea.
Se toarna supa simpla de peste si sosul de peste in tigaie si se combina cu zaharul, cartofii si ardeiul gras. Se da totul in clocot, dupa care se acopera si se lasa pe foc circa 10 minute, sau pana cand cartofii sunt aproape facuti.
Se adauga pestele-unditar, mazarea si laptele de cocos, apoi se acopera din nou si se gateste la foc mic 5 minute, sau pana cand carnea se desface usor. Se ia tigaia de pe foc, se adauga zeama de limeta si se presara deasupra coriandru. Se serveste fierbinte.

Avantaje:

• Pestele-unditar, ca si alti pesti albi, are un continut mic de grasimi si poate fi inclus intr-o dieta sanatoasa, mai ales in retete ce contin si alte ingrediente lipsite de grasimi.
• Esalotele au un gust mai subtil si mai putin iute decat ceapa. Dar, ca si aceasta, contin vitaminele C si B complex.
• Laptele de cocos proaspat este o bautura populara in multe regiuni ale lumii si un ingredient-cheie in bucatariile asiatica si caraibiana. Versiunile conservate contin multe grasimi saturate, dar sunt disponibile si sorturi degresate.

Cateva idei:

• Condimentele thailandeze – iarba de lamaie, frunze de limeta si galangal – se gasesc in unele supermarketuri.
• Pentru a prepara la repezeala un curry thailandez de creveti, prajiti esalotele si usturoiul in ulei, pana se inmoaie, apoi adaugati zeama si sosul de peste, precum si zaharul. Completati cu 2-3 linguri de pasta de curry verde din comert (aveti grija, unele sortimente pot fi foarte iuti) si amestecati bine. Fierbeti, dar fara a da in clocot, circa 10 minute. Incorporati si mazarea, gatiti totul inca 3 minute, apoi adaugati 200 g creveti („tiger prawns“) decorticati. Fierbeti-i 1-2 minute, sau pana cand capata culoarea roz. Adaugati la final zeama de limeta si 4 linguri de busuioc proaspat, apoi serviti.
• Folositi varfuri tinere, proaspete, de sparanghel in loc de mazare.
</p>
Vote it up
164
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza