Curry de pui cu cartofi

Gustul deosebit al acestei retete este dat de marinata aromata cu ghimbir. Cartofii sunt garnitura perfecta

 

Portii 4
Timp de preparare: 30 de minute, plus 30 de minute marinare
Timp de gatit: 45 de minute

Ingrediente

  • 1 pui, circa 1,35 kg, taiat in 8 bucati
  • 1/2 lingurita curcuma
  • 4 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, descojita si tocata marunt
  • sucul de la 1/2 lamaie
  • 2 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 1 ardei iute rosu, uscat, rupt in 2–3 bucati
  • 1 lingurita seminte de mustar brun sau negru
  • 1/2 lingurita seminte de fenicul
  • 1/4 lingurita seminte de chimion
  • 1/4 lingurita chimion macinat
  • 1/4 lingurita scortisoara macinata
  • 1 lingura faina de naut (faina gram)
  • 3 catei de usturoi pisati
  • 1/2 ardei verde feliat subtire
  • 1 ceapa mare feliata
  • 1 cutie rosii tocate, circa 400 g
  • 250 g cartofi descojiti
  • 1/4 varza alba, circa 140 g, taiata fideluta
  • 140 g mazare congelata, decongelata in apa clocotita si scursa
    sare si piper

Preparare

Se curata de piele bucatile de pui. Se fac 3–4 taieturi in carnea fiecarei bucati, pana la os. Se amesteca curcuma cu ghimbir, suc de lamaie si putina sare si se freaca puiul cu aceasta mixtura, apoi se lasa 30 de minute la marinat.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, cu fundul gros. Se adauga ardeiul iute uscat, semintele de mustar, feniculul si chimionul si se prajesc cateva minute. Se adauga chimionul macinat, scortisoara si faina de naut. Atentie sa nu se arda condimentele.
Se adauga usturoiul, ardeiul verde si ceapa la mixtura de condimente si se gatesc, amestecand, cateva minute. Se adauga carnea si rosiile si se amesteca. Se acopera tigaia si se gatesc ingredientele 15 minute.
Intre timp, se fierb cartofii 5 minute in apa clocotita; se scurg si se taie bucatele de dimensiunea unei imbucaturi. Se opareste varza 1 minut, in apa clocotita, intr-un vas separat, dupa care se scurge.
Se adauga cartofii si varza in tigaia cu carne. Se acopera din nou si se continua gatitul, la foc mediu, timp de 20–25 de minute, pana ce carnea este facuta si frageda. Se adauga mazarea si se incinge cateva minute. Curryul se serveste fierbinte, cu paine indiana si muraturi.

Cateva idei
• Preparati curryul cu o zi inainte – va fi chiar mai gustos, caci aromele au timp mai mult pentru a patrunde in cartofi.

• Pentru un curry mai picant, folositi 2 ardei iuti uscati si 8 catei de usturoi. Consumul mare de usturoi ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

• Pentru un curry de pui si broccoli cu iaurt, se omit cartofii, varza si mazarea, si se folosesc in schimb 2 legaturi medii de broccoli, circa 450 g in total. Se separa broccoli in buchetele, se curata tulpinile si se taie bucati. Se oparesc buchetelele si bucatile de tulpini in apa clocotita, timp de 2 minute, apoi se scurg si se racoresc in apa rece. Se adauga broccoli in ultimele 4–5 minute ale timpului de gatit. Chiar inainte de a servi curryul, se adauga 3 linguri iaurt cu continut scazut de grasimi. Se serveste curryul cu orez. Broccoli contine fitochimicale si antioxidanti ce ofera protectie impotriva cancerului si a altor boli.

Avantaje
• Legumele favorite traditionale, ca umilul cartof, sunt o sursa folositoare de vitamina C. La un moment dat, cartofii au fost foarte importanti in Marea Britanie pentru a preveni aparitia scorbutului in timpul iernii. Mancati frecvent, cartofii pot contribui semnificativ la necesarul de vitamina C, antioxidant cu rol important in prevenirea cancerului si bolilor de inima.
• Vitamina C adusa de mazare, rosii si cartofi ajuta la absorbtia fierului din carnea de pui.
• Toate vitaminele solubile in apa din vegetale – vitamina C din mazare, rosii si cartofi, si vitaminele B din mazare – sunt retinute in sosul acestui curry.

Vote it up
184
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza