Curry de mazare cu branza

Invata sa faci paneer, branza de casa indiana, care se combina bine cu mazare intr-un curry si cu orez basmati
 
<p>
Se obtin 4 portii
Timp de preparare: 15 minute, plus circa 45 minute scurgerea si 3 ore presarea
Timp de gatit: circa 20 de minute

Ingrediente:

Pentru branza paneer:
2 litri lapte crud (care sa nu fie pasteurizat/tratat UHT – cumpara de la dozatoarele de ferma care se gasesc in piete, supermarketuri si magazine bio)

Pentru curry de mazare si rosii:
3 linguri ulei de floarea-soarelui
1 ceapa mare tocata
2 catei de usturoi tocati marunt
5 cm radacina proaspata de ghimbir tocata
1 ardei iute verde proaspat, fara seminte si taiat felii subtiri
1 lingura seminte de coriandru zdrobite
1 lingura seminte de chimion zdrobite
1 lingurita turmeric
1 lingura garam masala
450 g rosii tari taiate in patru
340 g mazare congelata
85 g frunze de spanac
15 g coriandru proaspat, tocat mare
sare

Preparare:

Se toarna laptele nepasteurizat intr-o cratita mare si se pune la foc mic, pana se separa zerul singur. Se ia cratita de pe foc. Se pastreaza 250 ml din zerul care se separa. Nu tine mult laptele pe foc si in niciun caz nu-l lasa sa clocoteasca.

Se captuseste o sita mare cu panza de tifon curata, impaturita in doua (ca sa fie mai deasa). Se toarna in ea amestecul de lapte. Se leaga colturile tifonului in diagonala.
Se lasa la scurs 30-45 de minute - eventual agatata de un cui, cu un vas dedesubt, ca sa se scurga mai bine, aopi se da la rece 3 ore.
Se scoate panza si se taie branza in patrate de circa 2 cm. Intr-o tigaie mare de teflon se incinge 1 lingura de ulei si se prajeste branza 1–2 minute pe fiecare parte sau pana cand devine aurie. Cand s-au rumenit, bucatile se scot din tigaie cu o spumiera si se lasa deoparte.
Pentru a prepara curry, se incing in tigaie restul de 2 linguri de ulei. Se adauga ceapa si se prajeste la foc mic 5 minute sau pana se moaie. Se adauga usturoiul si ghimbirul si se prajesc incet 1 minut, apoi se adauga ardeiul iute, coriandrul si semintele de chimion, turmericul si garam masala. Se prajesc inca 1 minut, amestecand continuu.
Se adauga rosiile, zerul pastrat, putina sare si se amesteca bine. Se acopera si se fierb la foc mic 5 minute.
Se adauga mazarea, se aduc din nou la fierbere, apoi se reduce focul, se acopera din nou si se fierb la foc mic 5 minute. Se adauga spanacul, amestecand usor sa nu se rupa rosiile prea mult. Se fierb la foc mic 3–4 minute sau pana cand se moaie spanacul iar mazarea este fierbinte si frageda.
Se adauga majoritatea coriandrului proaspat tocat, apoi se pune curry intr-un vas de servit si se presara branza paneer deasupra. Se toarna curry usor peste branza ca s-o incalzeasca, apoi se presara cu restul de coriandru si se serveste.

Cateva idei:

• Se foloseste mazare congelata cu menta.
• Pentru un curry de legume cu branza de vaci, care se face in mod asemanator, dar mai repede, intr-o cratita mare cu apa fiarta se fierb 5 minute 600 g de cartofi curatati, taiati bucati mari. Se adauga 400 g buchetele de conopida si se mai fierb 5 minute. La sfarsit se pun 200 g de fasole verde fina taiata in jumatate si se mai fierb 3–4 minute sau pana sunt fragede toate legumele. Cat se fierb legumele, se pun 350 g branza de vaci intr-o sita si se lasa sa se scurga. Ceapa si mirodeniile se prajesc asa cum se arata in etapa 6 din reteta principala, apoi se adauga 300 ml bulion de legume si se fierb incet inca 5 minute. In sosul cu mirodenii se adauga cartofii, conopida si fasolea scurse si se amesteca bine. Se pune sare dupa gust. Se adauga branza de vaci, se amesteca si se incalzeste la foc mic. Se serveste fierbinte, cu paine parathas integrala sau paine naan.

Avantaj:

• Aceasta branza paneer facuta in casa are un continut scazut de grasime si este foarte hranitoare, furnizand proteine, calciu si vitamine, inclusiv vitaminele A si D.
</p>
Vote it up
126
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza