Curry de legume

Acest amestec de legume este aromat cu diferite condimente intregi sau macinate, are un adaos de nuca de cocos si se gateste in etape
 
<p>
Se obtin 4 portii
Timp de preparare: circa 1 ora, plus inmuierea peste noapte
Timp de gatit: circa 20 de minute

Ingrediente:

125 g de arpagic murat
125 g fasole mung uscata, lasata la inmuiat o noapte, scursa si spalata
500 ml supa simpla de legume, fierbinte (vezi pagina 28)
55 g concentrat de crema de cocos, faramitat
1 lingura de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
1 catel mare de usturoi, zdrobit
1 si 1/2 linguri de coriandru, macinat
1 lingura de garam masala
1/2 lingurita de curcuma
un praf de ardei iute uscat, pisat
3 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 lingurita de seminte de coriandru, zdrobite
1 lingurita de seminte de chimen
1 lingurita de seminte de mustar brun
250 g morcovi, taiati cubulete
250 g pastarnac, taiat cubulete
250 g cartofi noi mici, taiati in jumatate
250 g conopida, inflorescente mici
150 g mazare congelata
125 g varza alba, taiata fideluta
coriandru proaspat, tocat, pentru ornat

Preparare:

Se opareste arpagicul murat intr-o oala mare cu apa clocotita, timp de 3 minute. Se foloseste o spumiera pentru a-l scoate din oala. Se scurge bine si se lasa pana ce se raceste.

Intre timp, se pune fasolea mung in oala cu apa clocotita si se fierbe 10 minute la foc iute, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe incet inca 20-25 de minute, pana se fragezeste. Se scurge bine si se pune deoparte.
Se da in clocot zeama de supa, se adauga concentratul de crema de cocos si se amesteca pana ce se dizolva. Se lasa deoparte.
Folosind o piulita sau un mojar, se piseaza ghimbirul si usturoiul, pana ce devin o pasta. Se adauga coriandrul macinat, garam masala, curcuma si ardeiul iute uscat si pisat, si se amesteca.
5 Se incinge la foc iute un wok mare, sau o caserola grea. Se adauga 2 linguri de ulei. Cand acesta e fierbinte, se adauga semintele de coriandru, chimen si mustar negru. Se prajesc, amestecand constant, 30 de secunde. Cu o spumiera, se scot semintele pe servete de hartie.
Se adauga in wok restul de ulei si pasta de condimente. Se micsoreaza flacara la moderat si se prajesc rapid 1 minut. Apoi se adauga morcovii, pastarnacul, cartofii si 2 linguri de apa; se continua gatitul inca 2 minute.
Se toarna fiertura cu nuca de cocos si se da in clocot, amestecand. Se micsoreaza flacara, se acopera wok-ul si se fierbe incet timp de 5 minute. Se pun si conopida, mazarea, arpagicul murat. Se acopera si se continua fierberea inca 5 minute, amestecand ocazional. Se ia capacul si se da in clocot din nou, apoi se lasa sa fiarba 5 minute, pana cand cea mai mare parte a lichidului s-a evaporat, iar legumele s-au fragezit.
Se adauga varza, fasolea mung si semintele, si se prajesc iute, amestecand, pana ce se inmoaie varza. Se asezoneaza dupa gust si se serveste curry-ul imediat, presarand deasupra coriandru proaspat.

Avantaje:

• Nuca de cocos este prezenta in multe curry-uri traditionale, adesea in cantitati generoase. E bogata in grasimi saturate, astfel ca aici a fost intrebuintata doar o cantitate mica, cat sa-i dea sosului gust si consistenta.
• Pentru ca vitaminele de sub coaja cartofilor sa nu se piarda, e mai bine sa fie razuiti usor, in loc de a-i descoji.
• Toate vitaminele solubile in apa (cele din grupul B si vitamina C) raman in sosul acestui curry.
</p>
Vote it up
203
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza