Curcan cu sos de ardei iuti afumati

Ardeii chipotle au o aroma deosebita de a ardeilor iuti obisnuiti. Din ei se poate prepara un sos cu usoara aroma de fum

 

<p>Timp pregatire: 10 minute, plus 30 de minute pentru inmuiere
La foc: 50 de minute
Se obtin 4 portii
O portie contine: 156 calorii, 4g glucide, 33 g proteine, 1 g grasimi (fara grasimi saturate)

Ingrediente

6 ardei iuti uscati chipotle
4 catei de usturoi
50 g ceapa, tocata
300 g rosii tocate, din conserva
300 ml bulion de pui sau legume
4 fileuri de curcan, de aproximativ 125 g fiecare
Sare si piper negru
Pentru ornare: cateva crengute de cimbru

Preparare

1. Se incalzeste cuptorul la 200 de grade. Se pune un ibric cu apa la fiert. Se pun ardeii iuti intr-un castronas termorezistent, se acopera cu apa clocotita si se lasa la inmuiat 30 de minute.
2. Intre timp, se pun cateii de usturoi pe o tava de cuptor si se coc 10-15 minute pana cand devin moi. Se scoate usturoiul din cuptor si se lasa sa se raceasca. Nu se opreste cuptorul. Cand usturoiul s-a racit cat sa poata fi tinut in mana, se curata de coaja si se toaca.
3. Se imbraca o sita cu o panza curata sau cu servetele de bucatarie si se strecoara apa in care au stat ardeii iuti, intr-o cana gradata. Ardeii iuti se taie in jumatati si se curata de seminte. Apoi se toaca mare si se adauga in cana gradata. Apa si ardeii se pun intr-un blender si se paseaza obtinandu-se un piure. Se poate folosi si un mixer.
4. Se pun piureul de ardei iuti, usturoiul, cepele, rosiile si bulionul intr-o cratita cu capac. Se amesteca bine. Se adauga carnea de curcan scufundand-o cat mai bine in lichid. Se acopera cratita cu un capac cat mai etans. Se tine la cuptor 20-25 de minute.
5. Se transfera cratita pe plita. Se scot feliile de curcan, se asaza pe o farfurie mare si se tin la cald. Sosul ramas in cratita se da in clocot, apoi se reduce flacara si se lasa sa fiarba incet 10 minute sau pana cand sosul capata consis­tenta. Se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Se toarna sosul peste feliile de curcan si se serveste ornat cu crengute de cimbru.

Sfat: ardeii iuti chipotle provin din Mexic si se pot gasi in supermarket sau in magazinele cu delicatese. Daca nu se gasesc, se poate coace la flacara un ardei iute rosu mare. Se poate coace si la cuptor la 200 de grade. Ardeiul este copt atunci cand pielea este carbonizata. Ardeiul copt se pune intr-un castron care se acopera. Se lasa sa se raceasca. Atunci cand poate fi tinut in mana se curata de piele si de seminte si se continua de la Pasul 3.

Sugestie pentru servit: paste integrale de diverse forme.</p>

Vote it up
129
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza